Sporten is een lifestyle zeggen ze. Niet iedereen is er dol op, maar toch voelt iedereen zich lekkerder in z’n fel na een stevig uurtje sporten. Zet je je hart een half uur flink aan het werk dan maak je voldoende dopamine aan om er weer even tegen aan te kunnen. Als we de wetenschap mogen geloven, maakt sporten je wel degelijk gelukkiger dan het hebben van een zware bankpas.

gelukkiger sporten FEM FEM

Sporten maakt gelukkiger dan geld

Oxford en Yale hebben een omvangrijk onderzoek gehouden om erachter te komen in hoeverre beweging hand in hand gaat met het hebben van veel geld. Data van 1,2 miljoen Amerikanen is hiervoor verzameld. Het onderzoek ging als volgt: de respondenten werden vragen gesteld over hun mentale gesteldheid, en daarbij het hebben van een bepaalde hoeveelheid geld, en er werden vragen gesteld over hun fysieke activiteit.

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen die met veel regelmaat sporten gelukkiger zijn dan mensen die dit niet doen. De cijfers liegen er niet om. Mensen die sporten zijn slechts 35 dagen per jaar ‘ongelukkig’. De overige dagen bestempelen ze hun leven als gelukkig. Er is een beduidend verschil, want mensen die niet sporten, zijn maar liefst 53 dagen per jaar ‘ongelukkig’.

Daarnaast is er nog iets spraakmakends uit het onderzoek voortgekomen. De hoeveelheid gelukkige dagen in een jaar is hoog bij mensen die veel sporten, maar hun salaris daarentegen is aanzienlijk lager. Het schilt ruim 22.000 euro per jaar met de mensen die nauwelijks tot niet sporten. Dat is het afwegen wel waard. Ga je liever voor veel poen of toch voor een gelukkig leven? Want alle clichés zijn immers waar: geld maakt niet gelukkig.