Je ouders vragen om op te passen op je kind(eren) blijkt niet alleen handig te zijn voor jou.  Een onderzoek stelt vast dat ma en pa er ook een paar voordelen aan hebben. Het is voor je ouders hartstikke leuk om je kind(eren) te zien opgroeien en het versterkt onderling ook nog eens jullie band. Maar er is nog een (hele) belangrijke reden waarom je vaker je vader en moeder moet vragen om te passen op hun kleinkind(eren).

zorgen kleinkind gezond FEM FEM

Een langer leven

De meeste mensen hebben leuke herinneringen aan hun oma en opa. Bij je grootouders mocht van alles en at je (meestal) altijd lekker eten. Voor je grootouders is het een geweldige ervaring om hun kleinkind(eren) te zien groeien en helpen graag met het opvoeden van de kleintjes. Maar er is nog een voordeel waardoor jij je straks minder schuldig voelt als je ze wéér vraagt om op te passen.

Onderzoekers zijn achter nog een voordeel gekomen: data uit een Berlijnse studie die zich bezig houdt met veroudering claimt dat je ouders langer leven als ze babysitten op je kleintje(s).

Het onderzoek

Hoe onderzoek je zo’n belangrijke bewering? Simpel, je volgt 500 mensen die ouder dan 70 jaar zijn. Het onderzoek liet zien dat de ouderen die regelmatig moesten oppassen een 37% lagere sterfrisico hadden dan de ouderen die niet of geen kleinkinderen hebben om te babysitten. Dus, ben je 70+ en heb je kleinkinderen? Ga vaker oppassen! Als we de wetenschap moeten geloven leef je dan langer.

Conclusie: al eerder hebben onderzoekers vastgesteld dat je minder last hebt van stress als je zorgt voor iets of iemand. Ons artikel over het feit dat een hondje in je leven je gelukkiger maakt ondersteund deze claim. Ook contact houden met vrienden en regelmatig sporten wegen allemaal mee als je een lang en gelukkig leven wilt. Verantwoordelijkheid hebben over iets (in dit geval je kleinkind) geeft je het gevoel dat je belangrijk bent en maakt je blijer. Babysitten op je kleinkind is dus de perfecte manier om al deze factoren regelmatig in je leven toe te passen!