Als hondenbezitter weet je vast wel hoe het voelt. Je viervoeter is je beste vriend en je zou je geen leven zonder je hond kunnen voorstellen. Totally understandable, nu ook volgens de wetenschap.

honden gezond FEM FEM

Je herkent het vast wel, je komt thuis na een lange dag en wie zit er trouw op je te wachten? Zodra je binnenkomt wijkt je beste vriendje geen moment van je zijde. Ook al had je misschien een slechte dag, al die problemen verdwijnen (bijna) als sneeuw voor de zon. Door je hond voel je je beter. Er zitten nog veel meer voordelen aan het baasje zijn van een hond dan we dachten. Een hondje houdt je fit, helpt bij depressie, laat je vaker lachen en maakt je een stuk socialer. Hoe we dat weten? De wetenschap of course!

Je sociale leven

Heb jij ooit je hondje (voor 12 uur ‘nachts) uitgelaten zonder iemand tegen te komen? Ik ook niet, je komt bijna altijd iemand tegen.  Volgens dit onderzoek gehouden in Cheshire, Verenigd Koninkrijk, maakt het uitlaten van je hond je socialer. Je hebt meer persoonlijk contact dan mensen zonder een hondje. Tijdens het uitlaten kom je vaker ‘lotgenoten’ tegen en maak je daar vaker een praatje mee.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Neville Jacobs (@nevillejacobs) op

Je gezondheid

Het is logisch dat honden je fitter houden. Je komt vaker buiten met een hond en hebt meer beweging. Maar hoeveel meer? Een rapport uit 2011, gemaakt door wetenschappers van de Michigan State university onderzoeken het. En wat blijkt? 60% van de hondenbezitters kreeg een ruime voldoende als het ging om de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging.

Je depressie

Je kan je al blijer voelen als je naar je hond kijkt. Als we oogcontact maken met een hond komt er een stofje in onze hersenen vrij. Dit stofje heet oxytocine en het leidt tot een gevoel van saamhorigheid en geluk.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Finn Seyfried (@finnsite) op

Je mood

Als je een hond hebt lach je vaker. Een verslag van Robin Maria Valeri, waarbij vier verschillende groepen werden gevolgd toont dit aan. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête waar vier verschillende groepen bijhouden hoevaak ze op een dag moesten lachen. En wat bleek? De groep met hondenbezitters en de groep met een hond en kat bleken vaker te lachen!

Ohja! Met hondje leef je waarschijnlijk nog langer ook. Hoe we dat weten? Dat lees je hier.