De keuze om een spiraal te laten plaatsen kan voor velen eng zijn. Want wat komt er allemaal bij kijken en hoe gaat het in z’n werk. Om al je vragen te beantwoorden hebben we alles op een rijtje gezet. Dit is alles wat je moet weten voordat je een spiraal laat plaatsen.

hormoonspiraal

Type spiralen

Voordat je een spiraal wil plaatsen moet je eerst uitzoeken welk type het beste bij je past. Je hebt twee soorten: de koperspiraal en de hormoonhoudende spiraal. Van de koperspiraal heb je de T-safe, Multi-Safe en de Flexi-T en van de hormoonhoudende spiraal waar levonogostrol in zit, de Mirena en Kyleena. Een ding wat ze gemeen hebben is dat ze beiden een zwangerschap voorkomen.

Spiraal en menstruatie

Waar je rekening mee moet houden bij de koperspiraal is dat je juist heviger gaat vloeien en ook langer ongesteld bent. Als je bij je normale cyclus al heel veel vloeit wordt de koperspiraal afgeraden. De mirenaspiraal, wat een hormoonspiraal is, zorgt bij de meeste vrouwen er juist voor dat ze niet meer of heel licht ongesteld worden.

Het fijne aan de spiraal is dat je gelijk ‘veilig’ bent zodra je hem laat plaatsen. Dit komt omdat je hem plaatst tijdens je cyclus. Voordat de spiraal wordt geplaatst maakt de dokter eerst een echo om er zeker van te zijn dat je niet al zwanger bent.

De plaatsing

Het plaatsen van de spiraal gaat in drie stappen, maar het zou ook in één stap kunnen. Het ligt er een beetje aan hoe je baarmoeder ligt. Voor het plaatsen is het verstandig om paracetamol of ibuprofen in te nemen. Dit zorgt ervoor dat je minder buikkrampen hebt tijdens het plaatsen. Niet schrikken, het zijn dezelfde buikkrampen die je krijgt tijdens je menstruatie.

Je gaat in de stoel of op de tafel van de dokter liggen en blijft rustig in- en uit ademen. De dokter of gynaecoloog plaatst een eendenbek tussen je benen en voelt hoe de baarmoeder ligt. Als de baarmoeder niet goed ligt moet de baarmoedermond worden vastgehouden en gemeten. Als de spiraal geplaatst is wordt er in de meeste gevallen nog een echo gemaakt om te kijken of de spiraal goed zit. Als dat zo is, ben je klaar en mag je naar huis. And that’s it. Niet zo eng, toch?