Misschien weet je al wat een introvert of extravert karakter betekent. Introverte mensen zijn minder op hun gemak bij sociale gelegenheden en waarderen tijd alleen, terwijl extraverte mensen in sociale omgevingen het best tot hun recht komen. Als je jezelf niet identificeert met een van deze tegenpolen, dan heb je waarschijnlijk een ambivert karakter.

iStock-542947260

Introverts versus extraverts

Introverte mensen begeven zich niet graag in grote groepen en vinden het prettiger om diepere relaties te hebben met een klein groepje mensen. Ze zijn goede luisteraars, maar minder goede sprekers. Extraverte mensen omringen zich graag met mensen, willen graag gehoord worden en nemen vaak de leiding.

Ambiverts

Als je niet het idee hebt dat je in een van deze twee hokjes past, heb je een ambiverte persoonlijkheid. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania zeggen dat het een voordeel is om een ambivert te zijn. Dit omdat ambiverte mensen flexibel zijn in praten en luisteren, ze zich aanpassen aan situaties en ze zijn assertief en enthousiast.

Signalen dat je een ambivert bent

Je houdt van praten, maar bent ook een goede luisteraar

Je kan engageren in een conversatie, maar ook achterover leunen en luisteren. Je voelt goed aan hoeveel je dient bij te dragen aan de conversatie om het goed draaiende te houden. Je detecteert emoties ook goed en kan zo de interactie daar op aanpassen.

Je houdt van tijd alleen, maar het kan ook vervelen

Je vindt het prettig om tijd met jezelf te hebben, maar als het te lang duurt kan het gaan vervelen. Heb je je energie weer terug, dan ben je weer toe aan sociale interactie. En andersom kan te veel sociale interactie je vermoeien.

Je gaat sociale situaties niet uit de weg, maar niet te lang

Je kan goed omgaan met mensen in groepen en je kan je dan ook goed uiten. Maar je merkt ook dat je graag eerder naar huis gaat dan anderen, afhankelijk van de mensen waarmee je bent. Je kan ook makkelijk samenwerken in groepen, maar in je eentje projecten doen vindt je ook prettig.

Je zit wel eens in tweestrijd

Je zit vaak in tweestrijd of je wel uit zal gaan met je vriendinnen of dat je liever thuis op de bank een filmpje gaat kijken. Beide hebben voor jou voor- en nadelen en het is ook afhankelijk van de stemming waarin je zit. Je vindt daarom het maken van keuzes best lastig.

Je kan rustig of sociaal zijn

Je vindt het leuk als je aangesproken wordt, maar je stapt niet altijd op mensen af. Je wil graag nieuwe mensen ontmoeten, maar in een groep vol onbekenden ben je terughoudener. Het centrum van aandacht zijn vind je leuk voor even, maar wordt oncomfortabel als de focus te lang op jou gericht is.

Deze signalen wijzen erop dat je slimmer bent dan je denkt.