Daten is spannend. Dat kunnen we niet ontkennen, vooral wanneer je een date op de planning hebt staan met iemand waarmee je al contact hebt gehad op een dating app. Nerveuze gevoelens horen erbij, ze zorgen ook voor een leuke spanning. Maar erge zenuwen wil je natuurlijk niet dus hierbij 5 tips om ze te overwinnen.

angst voor daten FEM FEM

1. Wacht niet te lang met afspreken

Maandenlang berichten naar elkaar sturen maar niet overgaan tot een daadwerkelijke date in real life zet meer druk op de situatie. Hoe langer je de date uitstelt, hoe meer kans dat stress opspeelt. Het feit dat je elkaar nog nooit in het echt hebt gezien kan voor zenuwen zorgen.  Zorg er dus voor dat deze onzekere periode van korte duur is.

2. Een goede planning is essentieel

Om met een kalm gevoel je date in te gaan adviseren we om ruim van tevoren de plek en je outfit te kiezen. Het werkt geruststellend. Vlak van tevoren tien keer van outfit wisselen en uiteindelijk toch voor de eerste keuze gaan, is namelijk niet bepaald ideaal. Ga ruim op tijd van huis weg, dit staat niet desperate maar zorgt ervoor dat een stressvolle situatie niet nog stressvoller wordt. Behoud zelf dus controle over de situatie.

3. Adem in, adem uit

Wanneer we stress ervaren kan het helpen om op iets anders te focussen. Je lichaam bijvoorbeeld. Ademhalingsoefeningen kunnen je weer tot rust brengen. Je ademt in door je neus terwijl je je borst en buik uitzet. En ademt uit terwijl je deze weer ontspant. Je zal merken dat je je kalmer voelt en dat je angsten gemakkelijker naast je neerlegt. Een wijntje kan trouwens ook helpen.

4. Ga uit van een goede afloop

Stel je voor dat je op het terras naast je droomman of -vrouw zit. Jullie leren elkaar kennen, het gaat goed, hij/zij ziet er goed uit. Jullie lachen en hebben het naar jullie zin. Er wordt zelfs al over een vervolgdate gesproken. Wanneer je van tevoren een date visualiseert die goed verloopt kan dit je helpen kalmeren.

5. Het moet van twee kanten komen

We hebben de neiging om onzeker te zijn over wat een ander van ons vindt. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat het ook nog eens zo zou kunnen zijn dat jij geen match ziet? Het is goed om dit nog even te beseffen voordat je op date gaat. Jullie gaan elkaar leren kennen en ontdekken, dit is de eerste stap. En als het niks is, jammer dan. Volgende keer beter.

Lees ook: waarom we tegenwoordig allemaal aan slow-dating doen.