Heb jij een eigen bedrijf en weleens nagedacht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Dan helpen wij je graag even te verdiepen in dit onderwerp. Misschien denk je: boring, ik ben kerngezond, heb een healthy lifestyle en mijn bedrijf gaat als een speer! Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Maar zoals we in 2020 gemerkt hebben, kan iets zomaar een onverwachte wending nemen… Wij vertellen je daarom wat hét perfecte moment is om een AOV ZZP af te sluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verplichte AOV voor zelfstandigen

Zelfstandig? Dan moet jij je binnenkort verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid met een AOV verzekering ZZP. Help! Dat was even slikken toen we het nieuws lazen. Vooralsnog gaat het om een advies, er is nog geen akkoord bereikt binnen de Tweede Kamer. Toch is het voor zzp’ers in 2024 waarschijnlijk verplicht om zich te verzekeren, voor het geval hen iets overkomt.

Hoe zit het met jouw inkomen?

1 op de 8 zzp’ers raakt arbeidsongeschikt. Stél dat het jou overkomt, dan is het goed om te weten hoe het met jouw inkomen zit. Als zelfstandig ondernemer krijg je meestal geen uitkering van de overheid wanneer jij arbeidsongeschikt raakt. Jij bent namelijk zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom een belangrijke verzekering om te overwegen. Wanneer je ziek wordt of een ongeval krijgt, ontvang je via jouw AOV een maandelijkse uitkering. Een AOV zorgt ervoor dat je als ondernemer dus niet zonder inkomen komt te zitten. Maar wat is nou het juiste moment een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Wij lichten toe.

Dit is het moment om een AOV af te sluiten:

1. Wanneer je voor jezelf begint

Wanneer je begint met het opstarten van een eigen bedrijf, is het lastig hoe jouw inkomsten er over een tijdje uit gaan zien. Wel weet je dat je elke maand vaste lasten zult hebben. Voor je bedrijf, maar ook privé. Als je weet wat je maandelijks minimaal nodig hebt, weet je ook hoeveel omzet je moet maken. Voor dat bedrag kun je je verzekeren met een AOV.

2. Wanneer je bedrijf hard groeit

Groeit je onderneming en krijg je het steeds drukker? Meer werk betekent meer risico, dus dit is misschien wel hét moment om een AOV te overwegen. Handig: wanneer je onderneming succesvoller wordt en de vaste kosten hoger worden, kun je het bedrag van je AOV altijd aanpassen naar wat jij nodig hebt.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door HASHTAG WORKMODE (@hashtag_workmode) op

3. Als je een huis koopt

Ook het kopen van een huis is zo’n belangrijk moment. Je leent tonnen en betaalt jarenlang elke maand veel geld aan de bank. Daarom kiezen veel ondernemers en huizenkopers voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering wanneer ze een huis kopen. Soms wil de bank zelfs dat je een AOV neemt, zodat jij je hypotheek kunt blijven betalen. Vaak kiezen ondernemers er ook zelf voor.

4. Wanneer je gaat trouwen

Ga je trouwen? Dan krijgt je bedrijf er een partner bij. En wat jouw partner doet, heeft invloed op je onderneming én de risico’s. Verliest je partner zijn of haar vaste inkomen? Dan moet jij meer verdienen. Daarom is het verstandig een AOV te nemen wanneer je gaat trouwen. Dit is trouwens ook handig wanneer je kinderen krijgt en hier de zorg voor draagt.

6. Wanneer je tijdelijk niet kan werken

Soms zie je mensen om je geen arbeidsongeschikt raken, waardoor je zelf ook wakker wordt geschud. Je hoeft immers niet ziek te worden om tijdelijk arbeidsongeschikt te zijn. Raak je geblesseerd, dan kan dat ertoe leiden dat jij een periode uit de running bent om je werkzaamheden te doen. Vaak is dan het advies het een tijdlang rustig aan te doen. Uit voorzorg kan het dan slim zijn om voor een AOV te gaan.

Lees ook: Wordt freelancen dé vorm van werken in de toekomst?