We zien het steeds vaker voorbij komen; mensen die voor zichzelf beginnen. Een klein bedrijfje opstarten waarmee ze freelance projecten kunnen aanpakken. Het klinkt ook heel aantrekkelijk, want bij freelancen kun je werk kiezen wat je leuk vindt, je deelt je eigen tijd in en kan werken op plekken die jij prettig vindt. Al deze kenmerken sluiten precies aan bij het nieuwe verwachtingspatroon van de millennials. Ze willen zelf keuzes maken en geen schreeuwende baas die in hun nek hijgt.

freelancen-nieuwe-werken-femfem

Alleen naar de top

Wij millennials zijn gewend aan onze vrijheid, natuurlijk zijn er dingen die we moeten doen. Maar het liefst werken we onszelf alleen naar de top, wij hebben niemand nodig. We willen ons goed voelen bij het werk wat we doen en hebben niet perse die vaste baan nodig met een burgerlijk inkomen, wij willen vrijheid en eigen keuzes maken. Dit blijkt ook uit cijfers van van het CBS, het cijfer van eenpersoonsbedrijven is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld.

Streven naar onafhankelijkheid

Een nadeel van freelancen is wel dat je over het algemeen niet steenrijk wordt. Alhoewel je met sommige klussen wel grof geld kunt verdienen en daarbij houd je als freelancer simpelweg meer over dan wanneer je voor een baas werkt. Het feit dat millennials minder verdienen wanneer ze kiezen voor een baan als freelancer lijkt hen weinig uit te maken. Vroeger was materialistische rijkdom en stabiliteit veel belangrijker dan nu, men wilde zekerheid. Vandaag de dag staat onafhankelijkheid hoger in het lijstje, zowel financiële als geografische. Ook flexibele werktijden en geluk staan boven materialistische rijkdom en stabiliteit in het leven van de millennial.

Een betaalde hobby

Wanneer een bepaalde klus jou niet aanspreekt, dan doe je het toch gewoon niet? Wanneer je gaat freelancen kun je je eigen klussen uitkiezen en dat zorgt ervoor dat je altijd met plezier werkt. Als het goed is heb jij op deze manier van jouw hobby je werk gemaakt en het allerleukste daaraan is dat je voor jouw hobby ook nog eens betaald wordt. Dit klinkt allemaal fantastisch, toch kan het soms ook lastig zijn om alles alleen te doen. Je moet namelijk tegen een stootje kunnen en slim en snel kunnen inspelen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Ook moet je iedere beslissing alleen nemen, leren van de fouten die je maakt en alleen onzekerheden overwinnen.

Klant is koning

Eigenlijk gaan we weer terug naar vroeger; de tijd waarin het om maatwerk en persoonlijk contact draaide. Er is in deze tijd zoveel concurrentie dat jij en jouw bedrijfje moeten opvallen. Dit is de reden waarom er steeds meer aandacht wordt besteed aan wat de klant wil, klant is koning.  Het is daarom van groot belang dat jij de klant veel aandacht geeft en luistert naar zijn ideeën en theorieën. Dat kan soms lastig zijn, maar het is ook erg fijn dat je, terwijl je een freelancer bent, toch veel contact hebt met andere mensen.

Lees ook:

Stop met het maken van excuses en ga voor je doelen