Of je nou shopt uit verveling, omdat je iets nodig hebt of omdat je er een kick van krijgt: we komen allemaal wel eens thuis met dingen die we niet nodig hebben. Hoe vrolijk je ook kan worden van shoppen, soms is het beter om je bankrekening even wat rust te geven. Dus shopaholics opgelet! Deze tips zorgen ervoor dat jij niet eindigt met een lege portemonnee en een overvolle kledingkast!

@ChanelsWoman Twitter
@ChanelsWoman Twitter

1. Shop in je kast

In je kast shoppen klinkt misschien gek, maar het is zeker nuttig. We kennen allemaal wel het spontane gevoel dat je iets nú nodig hebt. Binnen een half uur zit het item dan ook gezellig in je online winkelmandje. Voordat je deze impulsaankoop doet, moet je echt even kijken of dat item niet toevallig al een halfjaar in je kast hangt te verstoffen. Een vrouw geeft gemiddeld €2700,- uit aan ongedragen kleding! Het is dus geen verrassing dat je niet precies weet wat je allemaal in je kast hebt hangen. Duik daarom eens je kledingkast in, misschien vind je wel ongedragen kledingstukken die eigenlijk te leuk zijn om niet te dragen!

2. Verkoop je oude kleding

Kleding die je niet meer past, niet meer leuk vindt of toch een miskoop was, kan je tegenwoordig gemakkelijk verkopen op platforms als Vinted en Marktplaats. Wees streng voor jezelf door kleding die je langer dan een jaar niet hebt gedragen, te verkopen. Vraag jezelf af hoe groot de kans is dat je zo’n kledingstuk nog gaat dragen. Spoiler alert: die kans is heel klein! Door die kleding te verkopen, kan je van het geld weer nieuwe kleding kopen en heb je weer genoeg ruimte in je kledingkast. Ook heb je meer overzicht over je kleding en kan je beter bepalen wat je wel en niet nog nodig hebt in je collectie!

3. Probeer de 24-uur wachttijd

Wanneer je gevoelig bent voor impulsaankopen, is het handig om voor jezelf de 24-uurregel in te stellen. Hoe leuk een jurkje op dat moment ook is, een dag later ben je misschien weer van gedachte veranderd. Geef jezelf daarom minimaal 24 uur de tijd om na te denken over of je dat kledingstuk nou echt nodig hebt en leuk vindt. Niet alleen zal je bankrekening je dankbaar zijn, ook zal je tijd besparen omdat je geen dingen meer retour hoeft te sturen.

4. Geef jezelf een shopbudget

Wanneer je meer geld uitgeeft aan shoppen dan je zou willen, is het een goed idee om jezelf een shopbudget te geven. Zo is de kans kleiner dat je geld uitgeeft dat eigenlijk bedoeld was voor bijvoorbeeld je spaarrekening. Ook ga je met een shopbudget bewuster winkelen. De kleding die je nodig hebt, zal dan bovenaan je lijstje komen te staan. Of je dan nog geld overhebt voor onnodige aankopen, zie je dan wel!

Shop jij altijd verstandig? Check hier de meest bizarre expectations vs. reality shopping fails!