Ben jij een echt avondmens, iemand die tot in de late uurtjes wakker kan blijven en niet stipt om 23:00 in bed hoeft te liggen? Dan hebben wij voor jou een nieuwtje, vroeg opstaan is voor avondmensen namelijk erg ongezond. Gelukkig zijn er een aantal tips om hiermee om te gaan.

avondmens vroeg op staan ongezond fem fem

Biologische klok

Je wordt niet van de een op de andere dag een ochtend of avondmens, dit is genetisch bepaald. Het wordt namelijk bepaald door de snelheid waarmee je biologische klok tikt, vertelt hoogleraar chronobiologie en gezondheid Bert van der Horst. Avond- en ochtend mensen hebben beide een heel ander ritme, de ochtend mensen springen nog net niet hun bed uit om de dag te beginnen. De avondmensen daarentegen gooien het liefste de wekker nog een paar keer tegen de muur, want ze willen niet zo vroeg op staan.

Ingericht op ochtendmensen

Toch moeten ook de avondmensen zich netjes om 9:00 op werk melden, net als de ochtendmensen. Volgens Ticia Luengo Hendriks van het platform Betere Tijden is de gehele maatschappij ingericht op ochtendmensen. Ze pleit daarom ook voor meer begrip voor de avondmensen en flexibele werktijden. Avondmensen kunnen namelijk soms zo moeilijk hun bed uitkomen dat ze last kunnen krijgen van een ‘sociale jetlag’.

Social jetlag

Avondmensen krijgen pas laat behoefte aan slaap, maar moeten de dag daarna wel weer op dezelfde tijd als iedereen op werk verschijnen. Hierdoor slapen ze weinig en moeten ze dat slaaptekort in het weekend inhalen. Deze mensen leven niet synchroon met hun lichaamsklok, maar met de maatschappelijke klok. Deze manier van leven is erg ongezond en dat wordt ook steeds duidelijker. Je gaat hierdoor onder andere op verkeerde tijden eten, waardoor je meer vet op bouwt.

De oplossing

We kunnen niet ineens allemaal ochtendmensen worden, wel kun je jezelf trainen om je biologische klok wat te verzetten. Zo kun je een slaapschema voor jezelf maken, trainen om eerder te gaan slapen en zo ook eerder op te staan. Ook kun je als avondmens beter wegblijven van ‘blauw’ licht in de avonden. Blauw licht vind je vooral op je telefoon en op de televisie. Tot slot moeten de avondmensen altijd even wennen aan het ochtendritme, als je wakker wordt doe dat meteen je gordijn open of zet alle lichten aan. Dit kan jouw lichaam helpen bij het wakker worden.

Lees ook:

De wetenschap: dit is waarom we naakt zouden moeten slapen