Heb jij een kinderwens? Dan is het goed om te nadenken over alle dingen die hierbij komen kijken. Eén daarvan zijn de oplopende kosten. Een baby verzorgen voor de rest van zijn of haar leven kost namelijk geld en voornamelijk in het eerste jaar zal je dit voelen in je portemonnee. Zoveel kost een baby in het eerste jaar.

baby eerste jaar

Ingrijpend

Het krijgen van een baby is in ieder opzicht ingrijpend en het zet je hele leven op z’n kop. Zo word je meteen overspoeld met emoties, komen er (voornamelijk bij vaders) een hoop kilo’s bij én lijkt het alsof er een gat in je portemonnee zit. Het krijgen van een baby is namelijk niet gratis. Of nou, het verzorgen van een baby is niet gratis ;).

Kosten tijdens de zwangerschap

Natuurlijk is het iedere euro waard, maar je moet je er wel even op voorbereiden. Het krijgen van een baby zorgt namelijk voor behoorlijke kosten! En eigenlijk begint het al zodra je de positieve zwangerschapstest in je handen hebt, want voordat je baby geboren is moet je al kosten maken.

Voordat de baby geboren is, zijn er een aantal zaken die je op orde moet hebben. Zo kan een baby natuurlijk niet lopen en zal je een kinderwagen aan moeten schaffen. Daarnaast wil je je baby waarschijnlijk ook vervoeren in de auto, dus kan een autostoeltje ook niet ontbreken. Verder moet de baby ook slapen in een eigen kamertje met bedje en commode. Volgens het Nibud kom je voor de bevalling al uit op een bedrag van gemiddeld €1357,-

Zoveel kost een baby in het eerste jaar

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Zodra de baby geboren is, heeft de baby natuurlijk kleding, luiers en voeding nodig. Als je al deze kosten bij elkaar optelt, komt dat op een behoorlijk bedrag uit. Het CBS zette de kosten op een rijtje en kwam erachter dat eenoudergezinnen gemiddeld 23% kwijt zijn van hun inkomen. Voor meeroudergezinnen is dit 15%. Het gaat dan over het besteedbaar inkomen, wat bestaat uit maandelijkse inkomsten, kinderbijslag, kindgebonden budget en vakantiegeld.

Hieronder is een berekening gemaakt voor eenoudergezinnen en meeroudergezinnen. In de eerste kolom zie je de jaarlijkse kosten voor een baby. In de tweede kolom de totale kosten voor een baby in het eerste jaar.

baby in het eerste jaar
Bron: Metronieuws