Misschien vind je het idee van het hebben van een geheime liefde super spannend, maar hoe leuk is het als jouw partner dit heeft? Misschien zou je denken dat dit niet vaak voorkomt, maar volgens een studie uit Amerika heeft ruim de helft (!) van de jongeren een back-up liefde. Uhm, excuses me!?

Bron: After
Bron: After

Wat is een back-up liefde?

Het woord verklapt het al een beetje, maar een back-up liefde is eigenlijk geheime liefde die je achter de hand hebt voor het geval dat je relatie stukloopt. Het Amerikaanse onderzoek omschrijft een back-up liefde als een persoon die wordt gezien als potentiële lover, waar de persoon in kwestie contact mee heeft ‘voor het geval dat’. Je partner ziet die persoon dus niet in het echt, maar hij of zij is stiekem wel een beetje aan het micro-cheaten.

Maar waarom zou je partner in hemelsnaam een geheime liefde hebben? Dit komt vaak door onzekerheid en angst. Jongvolwassenen willen er het liefst niet alleen voor staan en hebben al snel de neiging om hun eigenwaarde te meten aan hoeveel romantische aandacht ze krijgen.

Mijn partner heeft een geheime lover, wat nu?

Een geheime lover hoeft niet per se het einde van een relatie te betekenen, maar kan zeker wel negatieve gevolgen hebben. Als je partner weet dat hij of zij nog een back-up heeft, zal diegene minder moeite doen voor jullie relatie. Ook kan het zijn dat hij of zij jullie relatie gaat vergelijken. Nieuwe relaties zijn altijd spannend, zéker in het begin. Het kan gevaarlijk zijn als je partner denkt dat het gras groener is aan de overkant en daarom omtevreden is in jullie relatie.

Als je het idee hebt dat je partner een geheime liefde heeft kan je eigenlijk maar één ding doen: het bespreekbaar maken. Beschuldig je lover niet gelijk van vreemdgaan, maar vraag of hij of zij iets mist in de relatie en of er behoefte is om iemand achter de hand te houden. Uiteindelijk duurt eerlijkheid het langst.

Communication = key

Wanneer je duidelijk met elkaar blijkt communiceren groeien jullie juist meer naar elkaar toe. Grote kans dat er dan helemaal geen behoefte meer is aan een geheime liefde.

Lees ook: Dit is dé leeftijd waarop mannen vaak vreemdgaan