Vaak vinden we het nog lastig om de balans te vinden tussen ons werk en privéleven. Tijdens je vakantie ben je toch al gauw geneigd om die zakelijke mail nog gauw te beantwoorden, maar tijdens je werk beland je zo nu en dan ook op de website van je favoriete winkel. Hoe je het ook went of keert: je zult een grens moeten trekken. Wij geven je enkele tips om meer balans te vinden tussen je werk en privéleven.

femfem-balansFoto via Instagram

1. Accepteer dat je niet perfect bent

Als eerste is het belangrijk om te accepteren dat je niet 100% perfect kunt zijn. Wanneer jij je best doet om een balans te vinden, wil dit misschien nog niet altijd lukken. En daar is niets mis mee. Er zullen heus nog wel momenten zijn dat jij in het weekend besluit om nog een mailtje te beantwoorden voor je werk. Of dat je op je werk door je Facebook tijdlijn aan het scrollen bent. Het stellen van deze grenzen in je dagelijkse routine heeft tijd nodig. Het is iets waar je gewend aan moet raken. Dus vergeef het jezelf vooral als het nog niet altijd wil lukken.

2. Maak een schema voor jezelf

Studies tonen aan dat mensen die hun doelen opschrijven, meer dan 80% meer kans hebben om ze daadwerkelijk te bereiken. Wanneer jij je doelen op papier schrijft, zul je ze ook veel serieuzer nemen. Dus als je besloten hebt om je werk iedere dag na 6 uur los te laten, schrijf het dan op een notitie blaadje om jezelf eraan te herinneren.

3. Communiceer duidelijk

Wanneer jij besluit om in de weekenden geen mailtjes meer van je werk te beantwoorden, is het goed om dit duidelijk te communiceren naar je collega’s. Maar ook als je normaal gesproken doordeweeks een gezellige lunch met een vriendin inplant, is het goed om haar op de hoogste te stellen. Zorg ervoor dat je elkaar na je werk ziet onder het genot van een diner of een lekker drankje later op de avond.

4. Wees verantwoordelijk

Nu is het nog de kunst om jezelf aan deze afspraken te houden. Het vraagt soms veel wilskracht en inzet om je aan je eigen grenzen te houden. Als je denkt dat het jezelf niet gaat lukken, kun je het beste hulp inschakelen van mensen om je heen. Wanneer je samen met je vrienden een drankje gaat doen, kun je bijvoorbeeld aangeven dat je niet op je telefoon mag kijken voor je werk en dat ze je daarop moeten wijzen. Of geef aan bij je collega dat je echt om 6 uur naar huis moet gaan in plaats van nog een uur door te werken. Wees niet bang om hulp van anderen te vragen.

5. Reflecteer

Onze omstandigheden veranderen voortdurend. Zo zal iedere week er weer anders uitzien en dit maakt het soms lastig om bepaalde grenzen te stellen. Het is belangrijk om iedere maand even stil te staan bij jouw nieuwe ‘balans’. Vraag jezelf af hoe jij je erbij voelt en kijk of er ruimte is voor verbeteringen. Zo kun jij je grenzen namelijk altijd nog bijstellen.

Moeite met het indelen van je werkdag? Zo word je productiever.