bindingsangst femfem

Ben jij bang voor de liefde? Zo zorg je dat je geen bindingsangst hebt

Love & Life01 apr 2019, 14:40 doorRedactie
Ren jij weg wanneer het té serieus wordt? Krijg je kriebels ( not the good kind ) als het te dichtbij komt? Of mis jij juist de intimiteit in jouw huidige relatie? Hoe zorg je ervoor dat dit weggaat zodat jij je volledig kan toegeven aan de liefde. In het boek 'Liefdesbang' van Hannah Cuppen word uitgelegd hoe je moet omgaan met bindingsangst én verlatingsangst.
bindingsangst femfem

Angst om te binden

Schrik je van alleen al het woord relatie en ben je juist happy met de vrijheid die je hebt als "vrijgezel"? Dan kan het zo zijn dat wanneer het gesprek opkomt over hoe het nou precies zit tussen jullie (wij noemen het de ' define the relationship '-gesprek) jij je verstikt voelt. Je bent kritisch en zoekt negatieve punten in de ander om jezelf te laten geloven dat hij of zij ook níet the one is. Dames, dit noemen we bindingsangst.
Ben je zoekende naar een balans tussen vrijheid en verbinding, dan kan het ook dat je worstelt tussen bindingsangst en verlatingsangst. Meestal spelen beiden een rol en is het afhankelijk van de dynamiek tussen jou en je geliefde of er aanspraak gedaan wordt op je bindings- of verlatingsangst beschrijft Hannah in haar boek Liefdesbang . Het kan dus zijn dat je in de ene relatie meer last hebt van bindingsangst en dat je in je volgende relatie juist meer last hebt van verlatingsangst. Óf je hebt juist door deze twee dingen nog nooit een relatie gehad.

Hoe kan dit allemaal?

Het kan misschien overkomen alsof iemand met bindingsangst helemaal geen relatie wilt, maar dat is dus helemaal niet zo. Wanneer iemand last heeft van bindingsangst zijn ze vaak ook bang dat ze worden verlaten en dus durven ze zich niet volledig toe te geven aan de liefde omdat er een kans is dat ze worden gekwetst. Waar dit allemaal vandaan komt? Wellicht heeft iemand al een keer een gebroken hart meegemaakt of is iemand simpelweg gewoon té vaak gekwetst. Maar het kan ook iets zijn wat vanuit thuis is meegegeven.

Wat kan je er aan doen

Het is belangrijk dat jij je angst onder ogen komt. Je moet je angst 'leren aankijken' en vooral níet wegrennen. Als jij de oorzaak begint te begrijpen waardoor jij elke keer wegrent kun je langzaam meer toenadering zoeken. Oud verdriet (oude tranen) is ook vaak een factor voor bindingsangst. Je bent bang weer gekwetst te worden en wederom weer diezelfde nare pijn te moeten voelen maar die pijn van vroeger gaat pas weg als je jezelf weer open durft te stellen. Je moet over een drempel heen of zoals Hannah Cuppen het omschrijft: ‘ dan verandert de wond in een litteken en met een litteken kun je goed leven .'
Meer weten over bindingsangst? Onze buurtjes van Holistik hebben er uitgebreid over geschreven. Of lees er meer over in het boek van Hannah Cuppen die vanaf mei verkrijgbaar is.
Lees ook meer over de beste manier om over een break-up heen te komen volgens onderzoekers.