Een tijd geleden ben ik begonnen met het eten van enkel plantaardige producten. Ik kan van mezelf zeggen dat ik redelijk veel discipline heb. Wanneer ik eenmaal iets heb besloten, ga ik er echt voor. Maar om eerlijk te zijn, was deze vegan challenge lastiger dan gedacht.

Vegan Challenge Becel FEM FEM-20

De verkeerde gedachte

Misschien ben ik mijn vegan challenge wel verkeerd begonnen. Ik dacht alleen maar aan de dingen die ik niet kon eten, in plaats van dat ik keek naar de dingen die ik wél kon eten. En daar ging het waarschijnlijk fout. Deze verkeerde gedachte zorgde ervoor dat ik er al met een relatief negatief gevoel instapte. Mijn geliefde yoghurt ontbijtje, mijn bananenpannenkoeken (met ei), mijn lievelingssalades met geitenkaas, zou ik nu allemaal niet meer kunnen eten. En bovendien, wat moest ik nu op mijn brood en crackers smeren? Hoe ging ik dit volhouden?

Goede moed

Ondanks deze eerste gedachtes ging ik toch met goede moed deze vegan challenge in. Ik had me uitgebreid verdiept, zodat ik wist wat goede vervangers voor bepaalde dierlijke producten zijn die ik dagelijks gebruik. Ook ben ik in gesprek gegaan met een voedingsdeskundige die alles weet over plantaardig eten en ben ik zelf in de supermarkt op onderzoek uitgegaan. Eigenlijk kon ik nog best veel eten! Ik ben niet iemand die bij elk avondmaal per sé vlees moet hebben, dus de stap van weinig vlees naar geen vlees viel te overzien. Bovendien is vis ook niet mijn favoriet, dus ook daar had ik geen moeite mee. Een belangrijke en gemakkelijke stap was om vanaf nu te koken met vloeibare margarine en plantaardige oliën in plaats van boter en mijn broodjes & crackers te besmeren met 100 % plantaardige margarine. Vervolgens ben ik gaan experimenteren met nieuwe, plantaardige recepten. Het vooroordeel dat je heel veel ingrediënten nodig hebt om nog enigszins smaak aan je gerecht te geven wanneer je vegan bent, is totaal niet waar. Je kunt gemakkelijk, toch hele lekkere gerechten op tafel zetten.

Wat zullen we eten?

Na een tijdje ging het gemakkelijker om te bedenken wat ik die avond zou gaan eten. Ook merkte ik dat ik veel minder behoefte had aan vlees of vis in mijn gerecht, ik vond het vegetarische gehakt zelfs lekkerder. Waar ik voorheen overal paprika en courgette bij mijn avondeten deed, werd ik creatiever en ging ik meer verschillende groenten gebruiken. Een goede toevoeging aan mijn avondmaal was een heerlijk volkoren pistoletje met plantaardige margarine van Becel met avocado-olie en limoen-olie. Deze margarine is 100% plantaardig en heeft een lekkere, frisse smaak. Ook de variant met kokos-olie en amandel-olie is zeker een aanrader! Mijn persoonlijke favoriet was een cracker besmeerd met margarine van Becel met amandel-olie, een paar schijfjes komkommer, cherry tomaatjes en een beetje veldsla. Lekker fris! De basis van Becel bestaat uit een mix van zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaad-olie. Bij deze varianten is er nog een extra plantaardige olie aan toegevoegd voor een heerlijke smaak! Ideaal om zo op je broodje te doen of een extra smaak toe te voegen aan je lunch. Bovendien kon ik mijn standaard yoghurt ontbijtje gewoon behouden, alleen dan met sojayoghurt (wat ik ook nog eens heel lekker bleek te vinden). Het leek me allemaal redelijk goed af te gaan. Toch ging het niet allemaal vlekkeloos..

Vegan Challenge Becel FEM FEM-21

Te veel, te snel

“Vind je het leuk om ergens een hapje te gaan eten?” Gezellig, was mijn eerste gedachte. Maar toen dacht ik aan al het lekkers dat me vanaf de kaart zou aanstaren, de heerlijke burgers die ik voorbij zou zien komen en de geuren die vanuit de keuken mijn neus binnen zouden sluipen. Al deze verleidingen kon ik niet weerstaan, waardoor ik dus uiteindelijk gewoon heb genomen waar ik zin in had. En dit kwam vervolgens vaker voor. Ik ging eten met vriendinnen en feta kon echt niet ontbreken in het gerecht. Met mijn vriend ging ik een dagje naar Rotterdam, waar ik het voor een moment zelfs vergeten was dat ik bepaalde dingen niet zou eten. En soms heb ik toch maar een keer een boterham met pesto op het werk gegeten. Deze momentjes kwamen steeds vaker, terwijl het einde van mijn vegan challenge dichterbij kwam. Persoonlijk denk ik dat deze overstap te snel is gegaan. Voor de vegan challenge at ik álles (vooral veel zuivel), wat de overstap naar helemaal vegan groot maakte.

Een leerzaam proces

Wat ik wel kan zeggen is dat deze vegan challenge een leerzaam proces is geweest. Ik ben me meer bewust van producten en van het feit dat een kleine verandering, zoals het kiezen voor plantaardig, al een verschil kan maken. Bovendien kwam ik erachter dat bepaalde producten, zoals de meeste pesto’s bijvoorbeeld, helemaal niet plantaardig zijn. Hier zit namelijk kaas in. Van sommige producten ging ik uit dat ze niet plantaardig waren, maar wanneer ik achterop de verpakking keek, bleek dit toch zo te zijn. Gelukkig waren bepaalde veranderingen gemakkelijk te maken, zoals het kiezen voor 100% plantaardige margarine van Becel in plaats van roomboter. Er bestaan gelukkig veel plantaardige varianten op de bestaande producten die niet vegan zijn, waardoor de overstap niet lastig hoeft te zijn. Wanneer je echt vegan wilt worden, denk ik dat het verstandig is om het rustig op te bouwen. Beginnen bij het weglaten van vlees en vis, om je vervolgens rustig te oriënteren in wat je wel en wat je niet kunt eten. Op deze manier leer jij je lichaam wennen aan nieuwe smaken en kun je het langzaam tot een gewoonte maken. Het is net als met sporten, wanneer het in je routine zit dat je 3 keer per week gaat, ligt de drempel minder hoog om echt te gaan. Maar wanneer je eens in de zoveel tijd je billen van de bank haalt om richting de sportschool te gaan, zal het elke keer een struggle zijn.

Ik kan niet zeggen dat ik volledig vegan blijf na deze challenge, maar er is zeker wat veranderd in mijn levensstijl. Vlees en vis eet ik bijna niet meer, hier heb ik ook minder behoefte naar. Bovendien probeer ik op te letten om vaker voor een plantaardige variant te kiezen. Je hoeft niet helemaal vegan te worden, maar een meer plantaardige levensstijl is al beter voor het milieu, je gezondheid en het dierenleed en dit wordt zelfs aangeraden door de Gezondheidsraad. Als we allemaal een beetje zouden opletten, zou dit al een groot verschil maken.