Geld maakt niet gelukkig – zegt men altijd. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, maar toch ook weer niet. Je wordt niet per se gelukkig van geld, maar het kan het leven wel iets gemakkelijker maken. Overigens wil dat zeker niet zeggen dat meer geld voor meer geluk zorgt. Volgens experts zit er namelijk een grens aan ‘het gelukkigst zijn’ en dat heeft alles te maken met de hoogte van je salaris.

salaris gelukkig
Bron: The House

Geld staat centraal

We kunnen niet om geld heen en we hebben het nodig om te leven. Het is dan ook te kort door de bocht om te zeggen dat geld per definitie niet gelukkig maakt. Er zit zeker een verschil tussen een laag inkomen en genoeg verdienen om jezelf en je dierbaren goed te kunnen onderhouden. Geldproblemen kunnen veel stress veroorzaken, dus in dat geval kan je stellen dat iemand met een hoger inkomen gelukkiger door het leven gaat.

De grens ligt bij dit bedrag per maand

Toch is er wel een grens. Het maakt namelijk niet uit of je maandelijks 1000 euro meer verdiend als je al 7000 per maand op je rekening gestort krijgt. De grens van geluk ligt volgens onderzoek bij een maandsalaris van ongeveer 4000 euro. Op dat moment heb je meer dan genoeg geld om jezelf te kunnen onderhouden, om te kunnen sparen én om genoeg leuke dingen te kunnen doen. Een salarisverhoging heeft dan eigenlijk weinig nut, want het is niet per se nodig. Het zorgt dan ook niet voor meer geluk.

Sterker nog: experts zeggen dat de druk van ‘meer moeten verdienen’ juist kan zorgen voor minder geluk. Het levert veel stress op en geeft te weinig terug om er energie van te krijgen. Het is dus zonde van de energie die je erin steekt!

Lees ook: Zo vraag je je baas om een salarisverhoging (en krijg je het ook)