Ieder jaar komen we weer nieuwe diëten tegen die beloven dat je er gemakkelijk door afvalt. Toch valt dit in de werkelijkheid vaak tegen, omdat een quick fix nooit werkt. Als je je dieet wilt verbeteren, is het het beste gezonde gewoonten te creëren die je lang kunt volhouden. Hier zijn 4 type diëten die je gezondheid een boost zullen geven en niet lastig vol te houden zijn.

beste dieet om af te vallen

#1 Mediterraans diet

Er bestaat geen standaard definitie van dit dieet, maar plantaardige voeding staat centraal. Dit dieet bestaat voornamelijk uit:

  • Verse groenten en fruit
  • Volkoren graanproducten
  • Noten en zaden
  • Magere eiwitten als vis en gevogelte
  • Zuivel (af en toe)
  • Bonen en peulvruchten
  • Gezonde vetten als olijfolie

Bij dit dieet vermijd je ‘bewerkte’ voeding, rood vlees en suiker zoveel mogelijk. Het dieet zou ook bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht en zelf het verliezen van gewicht op een gezonde manier.

beste dieet om af te vallen

#2 DASH dieet

Het DASH dieet, ook wel het Dietary Approaches to Stop Hypertension genoemd, was eigenlijk designed om hoge bloeddruk tegen te gaan. Maar het werkt dus ook bij het afvallen. Het DASH dieet lijkt op het Mediterraanse dieet omdat het dieet ook veel vezelrijke voeding bevat als groenten en fruit. Het verschil is dat het DASH dieet voor magere zuivelproducten kiest in plaats van volle. Daarnaast is het bij het DASH dieet ook belangrijk dat je op je zoutinname let.

#3 Whole food dieet

Bij het ‘whole food’ dieet eet je zoveel mogelijk voedingsmiddelen die niet bewerkt zijn. Dit betekent dat je etiketten moet gaan lezen! Je eet dus geen toegevoegde stoffen en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Je verliest bij dit dieet gewicht omdat in ‘bewerkte’ voeding snel extra calorieën zitten. Dit komt doordat er vaak extra suikers en vetten aan toe zijn gevoegd voor de smaak.

#4 Plantaardig dieet

Het doel van een plantaardig dieet is om geen dierlijke producten te eten als vlees, zuivel en eieren. Er zijn verschillende soorten plantaardige diëten als vegetarisch; pescotarisch; flexitarisch; en veganistisch.

Een plantaardig dieet helpt je gewicht te verliezen doordat je geen rood vlees meer eet, wat gelinkt is aan gewichtstoename volgens onderzoek. Daarnaast krijg je ook veel vezels binnen, wat ‘volume’ toevoegt aan een maaltijd. Dit betekent dat je minder calorieën nodig hebt om verzadigd te zijn.

Lees ook: 7 lekkere voedingsmiddelen die helpen bij het afvallen