We kennen het allemaal wel: aan het einde van de zomer ben je compleet uit je slaapritme gehaald. Dit komt deels natuurlijk doordat je in de zomer vaak laat wakker blijft, maar ook de verandering in seizoenen draagt hieraan bij. Onderzoekers hebben vijf jaar lang onderzoek gedaan om erachter te komen wat het beste tijdstip om wakker te worden in oktober is.

Het belang van genoeg slapen

Dat genoeg slaap krijgen belangrijk is, zal vast niet als een verassing komen. Zo zorgt een goede nachtrust ervoor dat je de volgende dag genoeg energie hebt om er weer een volledige dag tegenaan kan, maar het heeft nog veel meer voordelen. Zo helpt het om je huid te verbeteren, stress te verminderen en verlaagt het de kans op ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen. Toch is het zo dat heel veel mensen niet genoeg slaap krijgen en de komst van de herfst zal dit alleen maar erger maken.

Verandering van seizoenen

De herfst is natuurlijk officieel begonnen en dit kan bijdragen aan een slechtere nachtrust. Maar hoe kan dit precies? Het eerder opkomen en later ondergaan van de zon heeft een groot effect op onze natuurlijke klok. Jouw natuurlijke klok wordt als het ware ‘uitgesteld’, waardoor je je ’s ochtends moe en ’s avonds alert kan gaan voelen.

Daarnaast bepaalt de hoeveelheid licht ook hoeveel melatonine je aanmaakt. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt. Wanneer je aan minder licht wordt blootgesteld, is je melatonineaanmaak groter. Hierdoor kun je je dus moe of slaperig voelen. Daarom is het heel belangrijk om de tijd waarop jij jouw wekkers zet aan te passen op de zonsopgang en zonsondergang.

Het beste tijdstip om wakker te worden in oktober

Nu je dit weet: wat is dan dit tijdstip in oktober? Onderzoekers van Duette keken vijf jaar lang in vijf verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk naar de tijden waarop de zon opkwam en onderging in oktober. Met deze informatie bepaalden zij wat de beste tijd is om wakker te worden. Hieruit bleek dat de gemiddelde tijd dat de zon in deze steden opkwam om 7:28 is. Dit is dan ook het beste tijdstip om wakker te worden in oktober. Gemiddeld ging de zon onder om 17:54. Daarom zou dit een goed tijdstip zijn om je laptop af te sluiten en te stoppen met werken.

Disclaimer: deze tijden zijn vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Het kan dus zijn dat deze tijden iets afwijken van de Nederlandse zonsopkomst en zonsondergang.

Lees ook: 5 bijzondere factoren die je krijgt door te weinig slaap