Slaap is voor zowel je mentale- als je fysieke gezondheid erg belangrijk. Het is dan ook niet gek dat je hele lichaam in de war raakt zodra je te weinig slaap pakt in een nacht. Er zijn een aantal bijzondere factoren, waaraan jij kunt merken dat je niet genoeg slaapt.

Signalen die erop wijzen dat je te weinig slaap krijgt

Het is tegenwoordig een uitdaging om genoeg slaap te krijgen. Onze agenda’s zitten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat helemaal vol en slaap is zeker geen prioriteit. En dat terwijl het heerlijk is om regelmatig je roes uit te slapen! Veel mensen onderschatten de gevolgen van een slaaptekort. Je kunt last krijgen van de meest bijzondere dingen wanneer je niet genoeg tijd doorbrengt in bed.

te weinig slaap
Bron: Pinterest

1. Je hebt de hele dag door honger

Als je hersenen hun energie niet halen uit slaap, moet het ergens anders vandaan komen. Ook uit eten haalt je lichaam energie dus zullen je hersenen het hongersignaal gebruiken om zó die energie te compenseren. Opzicht niks mis mee, maar helaas is je lichaam wel kieskeurig. Je krijgt meer zin in voeding die veel suiker of vet bevat. Niet de meest gezonde opties dus!

2. Je kunt slecht beslissingen maken

Als je te weinig slaapt, heeft dit veel invloed op de werking van je hersenen. Je hersenen krijgen ook moeite met cognitieve processen, waardoor je een stuk minder oplossingsgericht denkt én moeilijk knopen door kunt hakken.

3. Je bent vergeetachtig

Slaap is mega belangrijk om je hersenen gezond te houden. Als je hersenen gezond zijn en goed werken, is het gemakkelijker om emoties te verwerken én dingen te onthouden. Zodra je hersenen te weinig slaap krijgen voor een lange tijd, worden ze hier een stuk minder goed in. Hierdoor sla je dingen minder goed op en vergeet je ze sneller.

4. Het leven voelt als een emotionele rollercoaster

Als je niet genoeg slaap krijgt, heeft dit effect op hoe jij je voelt. Grote kans dat je emoties alle kanten opschieten en intenser voelen dan je gewend bent. Eigenlijk is dit te vergelijken met een emotionele rollercoaster.

5. Je libido verdwijnt als sneeuw voor de zon

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die slechter slapen maar liefst 14% minder vaak tussen de lakens duiken. Overigens zijn wij niet de enige die deze problemen ervaren! Ook mannen hebben minder zin in vuurwerk in de slaapkamer. Dit komt mede doordat het hormoon testosteron afneemt als iemand te weinig slaapt. Juist dit hormoon zorgt ervoor dat we wel zin hebben in een vrijpartij.

Lees ook: Zo kom je de dag door als je slecht hebt geslapen, volgens experts