Praat jij het liefste 24/7 en heb jij moeite om andere mensen aan het woord te laten? Oops, misschien herken je dit wel. Waarschijnlijk doe je heel vaak alsof je het gehoord hebt, maar is dit meestal niet het geval. Met deze tips word jij (hopelijk) de beste luisteraar ooit.

luisteren-femfem

Oogcontact

Belangrijk: kijk de ander aan. Wanneer je iemand niet aankijkt tijdens een gesprek kan het heel ongeïnteresseerd over komen.  Dat wil je niet, toch? Richt dus de aandacht op de ogen.

Leg je telefoon weg

Terwijl iemand zijn complete levensverhaal aan het vertellen is, scrol jij rustig door je Instagramfeed. Of  je geluisterd hebt? Nope. Als je in gesprek bent met iemand is het dus een stuk aangenamer als je telefoon even uit beeld is. Zo raak je niet afgeleid!

Het is geen aanval

Krijg je vaak te horen dat je niet luistert? Reageer dan niet te heftig. Waarschijnlijk zeg je van wel, maar weet iedereen dat het niet zo is. Geef toe dat je het niet hebt gehoord, dan is er niks aan de hand.

Vraag door

Toon interesse! Vraag in een gesprek altijd door. Misschien meen je het niet altijd, het komt tenminste wel zo over. Dan komt het wel over dat je geluisterd hebt.

Uitpraten

Laat je gesprekspartner uitpraten. Je bent misschien geneigd heel snel te antwoorden, waarschijnlijk uit enthousiasme, maar laat iemand eerst zijn verhaal doen. Een eigen inbreng is goed, maar wacht even tot je beurt. Er is niks irritanter dan mensen die je niet laten uitpraten…

Voortaan luister jij héél goed!

Lees ook:

Waarom je succesvoller bent met een zesjesmentaliteit