Het fijne aan een grote broer zoals MAN MAN is dat we veel van ze kunnen leren. Niet alleen om mannen gebied, maar ook als het gaat om werk, sport, voeding; eigenlijk alles wel. Nou hebben ze ons ook op de hoogte gebracht waarom het hebben van een zesjesmentaliteit er voor gaat zorgen dat jij juist succesvoller bent. Je snapt, wij zijn geïntrigeerd.

zesjesmentaliteit FEM FEM

Vroeger was het zo dat scholen bedoeld waren om jongeren te leiden tot gehoorzame arbeiders maar tegenwoordig accepteren werknemers dit niet meer. Tegenwoordig wordt de wereld gedreven door een ondernemende en innovatieve economie, en die economie vraagt om veel meer dan meningloze arbeiders die exact doen wat de baas zegt. Wat we nodig hebben zijn kunstenaars, creatievelingen en verlichters.

Mensen met een zesjesmentaliteit die staan erom bekend tegen het systeem aan te schoppen. Ze zijn niet zomaar meegaand en doen alles wat tegen ze wordt gezegd. Nee, ze hebben een eigen mening – een eigenschap waarmee je succesvoller kan presteren in de samenleving. Het is volledig anders dan studenten die zich enkel en alleen druk maken om het behalen van een hoge cijfer. Ben jij iemand met een zesjesmentaliteit? Dan ga je jezelf vast herkennen in de volgende punten volgens onze boys van MAN MAN:

1. Ze trekken het academische systeem in twijfel

Ze geloven niet in een gestandaardiseerde benadering. Ze zien fouten. Bijvoorbeeld dat leren op meerdere manieren kan en de leervorm die door het systeem wordt aangeboden alles behalve ultiem is.

2. Het zijn geen blinde volgers

Ze belopen geen rechte weg. Ze onderzoeken zijwegen en zijn pas overtuigd van die hoofdweg wanneer andere opties uitgesloten zijn.

3. Ze hebben niet de intentie indruk te maken op autoriteiten

Ja, ze hebben respect voor de docent, maar het is niet zo dat ze deze boven hen plaatsen. Dit zijn geen begeleiders tot succes. Dat ben je zelf.

4. Er zijn belangrijkere dingen

Een dikke vinger richting cijfers. Studenten met een zesjesmentaliteit geven minder om de cijfers die ze krijgen. Zij steken energie in activiteiten die wél belangrijk zijn, zoals een instrument, vrienden; passies. Leven gebeurt niet alleen na schooltijd, ook op dat moment.

5. Ze hebben een eigen definitie van succes

Goede cijfers bieden een soort van veiligheid. Echter, voor zesjesmensen is veiligheid iets dat je intern zoekt. Geen externe definities van succes is vergelijkbaar met het succes dat men kan behalen met zelfbewustzijn en acceptatie. Het boeit ze niet waar de rest van de wereld om rivaliseert, zij stellen hun eigen doelen die voldoening geven.

6. Ze weten andermans talenten goed in te zetten

Waar andere studenten het allemaal zelf willen regelen, zorgen mensen met een zesjesmentaliteit ervoor dat ze de juiste mensen om zich heen verzamelen om een doel te behalen.

7. Ze zijn zelflerend

Leren is top, alleen willen ze zelf hun leerrichting bepalen, zelf bepalen hoe te denken en zelf ontdekken.

8. Het zijn geen perfectionisten

Ze begrijpen dat fouten de beste manier is om te leren. Je moet eerst op je bek gaan, voordat je weet wat werkt.

9. Ze verspillen niet zomaar energie

Het doel is om te leren. Van een acht een tien maken kost zoveel meer energie, dan de extra nuttige kennis die je opdoet en de voldoening die je daaruit haalt. Ze steken er nooit meer energie in dan nodig is, waardoor ze efficiënter, effectiever en meer gefocust te werk gaan.

10. Het zijn dromers

Tijdens colleges hebben ze de meest belangrijke punten er al wel uitgepikt. De rest van de tijd denken ze aan de dingen die ze willen bereiken in het leven. Ze zijn constant bezig met het verwerken van problemen, door het detailleren van hun ideeën en plannen.

Wat wij natuurlijk niet willen is mensen te stimuleren om níet te luisteren naar hun docent en dat je níet hard je best moet doen op school. Het gaat met name om dat ‘je best doen’ en als jij voldoening haalt uit het beuken om constant tienen te scoren, dan is dat uiteraard ook niet erg.

Lees ook: waarom alchohol nuttigen (met mate) tijdens het studeren echt niet zo erg is.