Dat een relatie soms keihard werken is, weten we allemaal wel. Het gaat lang niet altijd vanzelf en het is nodig om er tijd en energie in te steken. Uit onderzoek is gebleken dat er twee basiseigenschappen zijn die je beide zou moeten ontwikkelen om je gelukkige relatie tot een succes te brengen.

Onderzoek

Onderzoekers hebben verschillende koppels voor meerdere jaren gevolgd en aan het begin verschillende vragen gesteld. Tijdens het stellen van verschillende vragen over de relaties, werden er een aantal dingen gemeten. Zo stelden ze vragen over de relatie in het algemeen, hoe de koppels elkaar ontmoet hadden en waar ze een groot conflict over hadden. Ondertussen werd er gelet op de hartslag, bloedvoorziening en zweetproductie. Hierna werden de koppels naar huis gestuurd en de zes jaar erna gevolgd.

Na 6 jaar werden de koppels onder verdeeld in de ‘successen’ en ‘mislukkingen’. De successen uiteraard nog steeds samen en de mislukkingen ergens een keer uit elkaar of zelfs gescheiden. Toen vonden de onderzoekers een overeenkomst tussen de verschillende ‘mislukkingen’. Zij leken allemaal erg rustig tijdens het beantwoorden van de vragen, maar hun bloed, hart en zweetwaarden gaven wat anders aan. Voor deze koppels gaf het samen beantwoorden van die vragen een hoop opwinding terwijl het eigenlijk een simpel gesprek was. Bij de successen was dit totaal het tegenovergestelde. Hier werd erg liefdevol met elkaar om gegaan en was er geen sprake van opwinding, maar een vertrouwde situatie.

Uitkomst

De basis was gelegd, maar de onderzoekers waren na de uitkomst toch wel nieuwsgierig wat nou het verschil is tussen ‘successen’ en ‘mislukkingen’. Zij voerden hierna nog veel meer andere kleine onderzoekjes uit. Ze kwamen tot de conclusie dat het eigenlijk erg simpel is. Voor een gelukkige relatie heb je twee mensen nodig die vriendelijk blijven in iedere situatie, maar ook vrijgevig zijn en wat over hebben voor elkaar. Easy as it is! 

Lees ook: Ready for commitment? 5 tips voor langdurige relaties