Als ik aan mensen vertel hoe lang ik en mijn partner al bij elkaar zijn krijg ik bijna altijd dezelfde vraag; hoe hou je dat vol? Een relatie lang laten duren hangt van verschillende dingen af, maar hier zijn een aantal tips om een relatie lang te laten duren en niet gelijk de handdoek in de ring te gooien tijdens een ruzie.

langdurige relatie FEM FEM

1. Geef elkaar ruimte

Dit klinkt misschien erg vanzelfsprekend, maar in een relatie is het erg belangrijk om elkaar ruimte te geven om dingen voor jezelf te doen. Gun elkaar momentjes alleen of om leuke dingen te doen met vrienden. Zolang jullie het elkaar laten weten als je andere plannen maakt zou er niks aan de hand moeten zijn. Wanneer je merkt dat je partner nooit met andere vrienden afspreekt, moedig dit dan aan. Het is wel zo fijn om naast je relatie een sociaal leven in stand te houden. Wanneer je partner bezitterig gedrag vertoond is het aan te raden om hier gelijk wat van te zeggen. Het snel opmerken van deze red flags is de manier om te voorkomen dat je vast komt te zitten in een ongelukkige relatie.

2. Communicatie

Dit is misschien wel de aller belangrijkste tip die ik mee kan geven als het op relaties aankomt. Goede communicatie kan een relatie in veel verschillende opzichten verbeteren. Laat het de ander weten wanneer je iets dwarszit en probeer met elkaar problemen op te lossen binnen de relatie wanneer nodig. Als je eerlijk tegen elkaar bent en op een volwassen manier met elkaar communiceert kunnen ruzies voorkomen worden. Wederzijds respect is hierbij onmisbaar. Verplaats jezelf in de ander zijn schoenen en luister goed naar elkaar.

3. Probeer samen nieuwe dingen

Om een relatie interessant en leuk te houden kan nieuwe dingen uitproberen enorm helpen. Hiermee bedoel ik niet alleen in bed maar ook andere dingen die jullie allebei nog nooit gedaan hebben. Ga samen avontuurlijke dingen doen zoals een reis maken of een extreme sport beoefenen. Als dit niet helemaal jouw ding is kan je ook samen een kookles of dansles volgen. Of ga samen uit eten en probeer iets wat je nog nooit eerder hebt gegeten. Doe samen dingen die spannend zijn. Nieuwe ervaringen delen met iemand waar je van houdt is een super goede manier om jullie band te versterken. en het is natuurlijk ontzettend leuk om te doen.

4. Eerlijkheid duurt het langst

Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar liegen is natuurlijk nooit goed als je een relatie in stand wil houden. Als je liegt over kleine dingetjes kan dit later ook nog invloed hebben op jullie relatie. Als jij je ergert aan een gewoonte van je partner kan je het beter zeggen in plaats van erover te liegen of het te verzwijgen. Denk bij jezelf na of je die gewoonte nog steeds kan handelen over een jaar, of twee jaar. Vooral in bed is dit belangrijk. Vertel het de ander wat je wel en niet lekker vind een wees eerlijk als je partner hiernaar vraagt. Goede communicatie in bed kan jullie seksleven eigenlijk alleen maar verbeteren.

5. Maak tijd voor elkaar vrij

Om al deze tips te kunnen gebruiken moet je natuurlijk de tijd nemen om dit te doen. Las om de zoveel tijd momenten in om samen dingen te doen, dat hoeft niet iedere keer iets spannends te zijn. Af en toe een weekendje samen op de bank doorbrengen en Netflix kijken kan ook dienen als quality time. Om een langdurige relatie in stand te houden is het vooral belangrijk om een balans te vinden tussen tijd voor jezelf en tijd voor elkaar. Luister naar wat de ander nodig heeft en zorg voor elkaar. Zolang je gelukkig bent met elkaar kan je relatie zo lang duren als je wil, misschien wel voor altijd.