Mooie lingerie aanhebben is een van de fijnste dingen in deze wereld. Toch is het soms best wel een uitdaging om nou juist dát setje te vinden dat bij jou en je lichaam past. Waar ligt dat nou aan? Eén van de redenen kan zijn dat jij niet de goede bh-maat draagt. Wij vertellen je hoe je erachter komt wat voor jou de perfecte maat is en wat er gebeurt als je niet de juiste maat draagt.

@pinterest
@pinterest

Je bh-maat zelf meten

Het meten van je bh-maat is eigenlijk heel simpel, maar je moet wel even goed opletten. De maat die je moet hebben bestaat uit 2 verschillende onderdelen, namelijk je omvangsmaat en je cupmaat. Volg voor het meten deze 3 stappen:

1. Meet je borstomvang

Zorg als eerste dat je een meetlint paraat hebt. Voor het meten van je borstomvang meet je je het stuk van je lichaam net onder je borsten. Zorg ervoor dat je tijdens het meten voor een spiegel staat, zodat je precies kunt zien wat je aan het doen bent. Houd tijdens het meten je meetlint recht en houd deze niet te strak, maar ook niet te los langs je lichaam. Onthoud dan de centimeters.

2. Meet je cupmaat

Om je cupmaat te berekenen, meet je juist wel je borsten. Om de juiste maat te berekenen, meet je het volste deel van je borst op, dit is meestal bij je tepels. Houd ook hier het meetlint niet te strak of te los en goed recht.

3. Kijk in de maattabel

Als je de centimeters van je omvangsmaat en cupmaat te pakken hebt, kun je deze gaan vertalen naar echte maten. Dit kun je doen met de maattabel, die kun je hier vinden.

Wat gebeurt er als ik niet de goede bh-maat draag?

Je kan merken dat je bh niet goed zit wanneer je bh-beugel niet recht onder je borst zit. Daarnaast zijn er nog meer signalen die erop kunnen wijzen dat jij niet de juiste bh draagt. Bijvoorbeeld: je kunt je bh op de strakste stand dicht doen, je voelt je bh in je huid snijden, je hebt dubbele borsten of je onderband zit juist te los. Dit kan allerlei gevolgen hebben. Het gevolg van een te grote bh kan bijvoorbeeld zijn dat je borsten op latere leeftijd sneller gaan hangen en pijn in je pezen. Een te kleine bh kan er voor zorgen dat de beugel van je bh te veel druk uitoefent op je borst, hierdoor kan het zijn dat de bloedtoevoer naar je borsten wordt afgeklemd.

Eindelijk de perfecte bh gevonden? Lees dan: Wist je dit? Zo lang gaat een bh gemiddeld mee