Voordat ik dit zeg moet ik eerst even afkloppen op een houten tafel, maar ik vind dat ik trots mag mededelen dat ik owner ben van een biologische klok. Ik heb namelijk een super vast slaappatroon en ondanks ik nu altijd de wekker zet voor de zekerheid.. Word ik er toch altijd zeker een kwartier voor wakker.

Vroeger zetten ik namelijk nooit een wekker en kreeg ik altijd verbaasde vragen van vrienden die niet konden begrijpen dat ik nooit een alarm instelden. Toch vroeg ik mijzelf af of het nog een speciale betekenis heeft en die wil ik graag met jullie delen.

Schermafbeelding 2018-11-13 om 15.44.38

Ochtend- of avondmens

Je biologische klok kan heel gemakkelijk verstoord raken. Maar heeft iedereen wel hetzelfde biologische ritme? De een komt immers gemakkelijker zijn bed uit dan de ander. Zo zijn er ochtendmensen en avondmensen. Of toch niet? Volgens onderzoek kan iedereen ochtendmens worden door te kamperen. Bij kamperen lig je in de buitenlucht. Het licht gaat uit wanneer de zon ondergaat en het gaat weer aan zodra de zon opkomt.

Hierdoor krijgt je melatonine productie een natuurlijk beloop en loopt je biologische klok gelijk met die van de natuur. Wat hier het gevolg van is? Je wordt dus energiek en alert wakker in plaats van de snooze-knop nog minimaal 5 keer in te willen drukken. We kunnen dus wel stellen dat we van nature dus allemaal ochtendmensen zijn. Tenzij je dus je ritme verstoort door je werk- en of andere zaken.

Sturing vanuit je hersenen

Oké, dus de biologische klok regelt je slaap- en waakritme vanuit een gebied midden in je hersenen. Iedere cel in je lichaam reageert op jouw biologische klokje. De klok verzetten, is dus zelfs op celniveau van invloed. Dat geldt ook voor de biologische klok in je hersencellen. Als deze klok van slag raakt, kun jij er last van hebben, want je hersenen maken overdag en ’s nachts andere stofjes aan die je gemoedstoestand kunnen beïnvloeden.

Verstoring van je biologische klok

Doordat de verstoring van je biologische klok allerlei fysiologische effecten heeft, brengt het ook gezondheidseffecten met zich mee. Mensen die tot laat in de avond doorwerken of zelfs ’s nachts actief zijn kunnen hun bioritme vaak en/of langdurig verstoren. Ze hebben hierdoor bijvoorbeeld verhoogde kans op hartziekten. De kans op hartziekten van nachtbrakers is 40% hoger dan gemiddeld! Hoe langer iemand zijn biologische klok ontregelt met ’s nachts werken, hoe meer het risico op hartziekten toeneemt.

Dus om ervoor te zorgen dat jij een zo normaal mogelijk slaappatroon hebt, en je biologische klok optimaal wil laten werken is het dus belangrijk dat je lekker vroeg onder het wol duikt: en dat is precies wat ik dus ook doe!

Lees ook: slapen met drank op? Dit gebeurd er met je