Is het weer die tijd van de maand? Krampen, bloedverlies en een emotionele roller coaster, yikes! We weten allemaal hoe vervelend het kan zijn om ongesteld te zijn. Maar er zijn ook heel veel dingen die jij nog niet weet over ongesteld zijn. Daarom hebben wij de bizarre feitjes over ongesteldheid die jij nog niet wist op een rijtje gezet.

Er zijn 5000 verschillende termen voor het woord menstruatie

‘Heb jij je ketchup week?’, ‘Bloody Mary’ of ‘de schilder op bezoek?’ Ja geloof het of niet – dit zijn alle drie termen waarmee vrouwen hun menstruatie aanduiden. Volgens een enquete van de AD blijkt dat er wel 5000 termen zijn die vrouwen gebruiken om hun menstruatie mee aan te geven.

Je verliest veel minder bloed dan je denkt

Soms voelt het alsof er liters bloed daar beneden vandaan komt, in werkelijkheid valt dit reuze mee. Je verliest namelijk maar 2 tot 3 eetlepels per menstruatie! De gemiddelde vrouw verliest dan net een eierdopje per maand. Echter verschilt dit natuurlijk per vrouw.

Walt Disney maakt eerste film over ongesteldheid

Ja echt, Walt Disney heeft een film gemaakt over ongesteldheid. Niet alleen is dit de eerste film over ongesteldheid ooit, maar is dit ook de eerste film waarin het woord ‘vagina’ voor komt. In 1946 is de film ‘The story of menstruation” gepubliceerd. Officieel was de film bedoeld voor studenten, om meer te leren over ongesteldheid.

Tampons en maandverband bevatten plastic

Echt goed voor het milieu zijn tampons en maandverband niet. Er zit namelijk ontzettend veel plastic in de producten. Maar dit is niet alleen slecht voor het milieu, het zorgt ook voor veel ongemakken voor velen vrouwen. Het zorgt namelijk voor extra irritatie en zweet. Maar geen zorgen; er zijn velen plastic vrije oplossingen.

Tegelijk ongesteld

Ben jij tegelijkertijd ongesteld met je besties? Dat is dan puur toeval. Volgens The Heffing Post, is er namelijk totaal geen bewijs voor. Helaas dus niet het resultaat van een perfecte vriendschap.

Een lagere stem

Tijdens je menstruatie heb je een lager stem. Ja echt! Uit onderzoek blijkt dat de stem van vrouwen lager uitvalt tijdens hun ongesteldheid. Oorzaak: je hoeveelheid ongesteldheid verandert. Hierdoor hebben vooral zangeressen moeite met die ene hoge noot.

In totaal ben je 6,25 jaar ongesteld

Een vrouw is gemiddeld 6,25 jaar ongesteld. Er is hier vanuit gegaan dat je menstruatie begint op je 13e en eindigt op je 51ste. In totaal wordt je dus 2280 dagen ongesteld, in 38 jaar tijd. Dat zijn 456 menstruaties in totaal.

Tijdens je menstruatie kan je problemen hebben met je stoelgang

Waarschijnlijk herken je het wel. Heb jij moeite met poepen tijdens je ongesteldheid of moet je juist heel vaak naar de wc rennen. Dat is helemaal niet gek! Dit komt namelijk omdat het geslachtshormoon progesteron toeneemt, waardoor je darmen harder moeten werken. Helemaal niet ernstig, neem je rust en eet gezond om het zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees ook: Dit is volgens de wetenschap het verband tussen hoofdpijn en ongesteldheid