De vakantiepret begint al zodra jij een voet zet in het vliegtuig wat jou naar je vakantieadres zal vliegen. Shoppen op de luchthaven, boekjes lezen in het vliegtuig en je daarna compleet overgeven aan de vakantie. Heerlijk! Helaas kan het vliegtuig de boel al in de war schoppen voordat je überhaupt bent geland, want je kunt zomaar uit het niets mega last krijgen van een opgeblazen gevoel in je buik. Ben jij vaak bloated tijdens het vliegen? Wij leggen je uit hoe het komt en het allerbelangrijkste: wat je er aan kunt doen.

Bloated tijdens het vliegen

Het is hartje zomer dus dat betekent dat we massaal het vliegtuig instappen om vakantiebestemmingen te bereiken. Vliegen geeft een ultiem vakantiegevoel, maar het heeft helaas ook nadelen. Het kan namelijk best wel vervelend zijn voor je lichaam.

Vliegen heeft grote invloed op hoe jij je voelt. Iedereen kan zich namelijk bloated voelen tijdens het vliegen vanaf het moment dat het vliegtuig opstijgt. Dit opgezwollen gevoel heeft ook een naam: mile high IBS (Irritant Bowel Syndrome). Het opgezwollen gevoel ontstaan door de verandering van druk. Ons lichaam kan normaal zo’n 400 milliliter gas vasthouden, maar in de lucht werkt dit anders. Dankzij de verandering van de druk, zet de lucht uit waardoor je last krijgt van een opgezwollen gevoel.

bloated tijdens het vliegen
Bron: Pinterest

Wat kun je doen om een opgezwollen gevoel te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze altijd, maar helemaal voorkomen kan helaas niet. Wel kun je je voeding tot 48 uur van te voren aanpassen, waardoor je de schade kunt beperken. Hiervoor kun je voedingsmiddelen met een hoge FODMAP-waarde beter links laten liggen. We hebben het dan bijvoorbeeld over zuivelproducten, bepaalde groenten als knoflook of ui én tarweproducten.

Lees ook: Omg: om déze reden moet je nooit meer kauwgom kauwen tijdens het vliegen