Voor veel mensen kan kauwgom kauwen tijdens de vlucht helpen tegen allerlei soorten kwaaltjes. Zo helpt het om je oren weer te openen, maar kan het voor mensen met vliegangst ook helpen tegen de stress. Nu blijkt alleen dat kauwgom kauwen in het vliegtuig helemaal geen goed idee is! Wij leggen je uit waarom.

Kauwgom kauwen in het vliegtuig

Veel mensen vinden het een mega handige lifehack: kauwgom kauwen tijdens je vlucht. Het kauwen zorgt er namelijk voor dat je oren weer opengaan – want dichtzittende oren is één van onze grootste pet peeves. Maar dit is niet het enige voordeel, veel mensen met vliegangst gebruiken een lekker stukje kauwgom om de stress te verminderen. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar kennelijk is dit helemaal geen goed idee! Een reisarts legt uit waarom je beter géén kauwgom kan kauwen tijdens je vlucht.

Nadelen van kauwgom in het vliegtuig

Ondanks het lijkt alsof er eindeloze voordelen aan zitten, is dit dus niet zo. Kauwgom kauwen kan er namelijk voor zorgen dat de hoeveelheid gas in je maag groter wordt, wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. ”Vergeet kauwgom om te voorkomen dat je oren pijn doen bij het opstijgen of landen. Kauwen laat ons meer lucht inslikken, net als bruisend water”, legt de reisarts uit. En hier zit natuurlijk niemand op te wachten! Bruisend water kunnen we dus ook maar beter vermijden.

Maar dit is dus niet het enige nadeel. Sterker nog: het kauwen van een stukje kauwgom kan zelfs gevaarlijk zijn! ”Het verhoogt de kans op verstikkingsgevaar bij turbulentie of hobbelige landingen.” Oei! Gelukkig geeft de reisarts ook nog een aantal tips die helpen bij dichtzittende oren, die geen kauwgom bevatten. ”Met je onderkaak wiebelen en een paar grote nep gapen, is genoeg om je oren weer open te laten gaan.” Duidelijk!

Lees ook: Good to know: dit is waarom je altijd bij het raam zou moeten zitten als je gaat vliegen