Het doneren van bloed: voor de een is het een simpele stap voor de ander een moeilijke beslissing.. Er is de laatste jaren gelukkig een positieve stijging te zien in het aantal mensen wat bloed doneert. Een heel mooi gegeven, maar we zijn er helaas nog lang niet. De vraag naar bloed-donateuren is nog steeds vrij hoog, terwijl het aanbod niet aan deze verwachting kan voldoen. Veel mensen zijn nog niet goed ingelezen over het doneren van bloed of weten er simpelweg niet vanaf, dat moet anders.

Heb jij interesse om bloed te doneren, maar vind je het misschien eng of heb je er niet genoeg informatie over gelezen? Wij bieden je in dit artikel een helpende hand, want alleen samen kunnen we iets betekenen voor een ander!

Sanquin

In Nederland zorgt de not-for-profit onderneming Sanquin voor de gehele bloedvoorziening. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, houdt Sanquin zich bezig met het maken van reagentia, het verrichten van onderzoek en het verzorgen van onderwijs.

Voorwaarden bloed donatie

Om bloed of plasma te kunnen doneren moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Gelukkig voldoet de meerderheid van de mensen hieraan en daarom is het juist zó belangrijk dat er meer aandacht voor dit onderwerp komt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat veel mensen die strijden tegen een ernstige ziekte zoals kanker, een moeilijke zwangerschap hebben of mensen die lijden aan chronische medische aandoeningen, geholpen worden.

Hoe aan te melden? Je kunt je heel eenvoudig aanmelden en daarnaast word je uitvoerig getest of je wel een goede match bent. Deze test is tevens een goede gezondheidscheck voor jezelf, want het geeft immers een duidelijk antwoord op jouw gezondheidsstatus.

Verschillende bloed donaties

Kan ik dan alleen maar bloed afstaan? Het antwoord is: nee. Je bloed bestaat uit verschillende componenten en je kunt zelf kiezen of je bloed, plasma of bloedplaatjes wilt geven. Elke donatiesoort wordt gebruikt voor verschillende medische behandelingen. Je bloedgroep en levensstijl bepalen met welke donatiesoort je het meeste kunt betekenen voor de patiënten. Voordat je bloed kunt geven, kom je eerst bij de donorarts voor een keuring. Als je die keuring netjes doorstaat, ontvang je vanzelf een oproep om bloed te geven.

Sanquin kan het niet waarmaken zonder onze hulp. Alleen met zijn allen kunnen we ervoor zorgen dat er meer aandacht wordt geschonken aan het doneren van bloed, en de vele mensen die we daarmee kunnen helpen.

Vooroordelen over bloed doneren

Helaas zijn er nog steeds veel (onterechte) vooroordelen over het doneren van bloed, die Sanquin graag de wereld uit wil helpen. Vaak denken mensen dat ziekenhuizen zelf de middelen hebben om een alternatief van bloed te ontwikkelen – dit is niet waar. Ziekenhuizen zijn totaal afhankelijk van het aantal bloeddonaties dat er binnen komt. Daarom is het zo belangrijk dat het aantal donateurs stijgt!

Daarnaast geloven veel Nederlanders dat je alleen mensen met dezelfde bloedgroep kunt helpen. Dit is ook niet helemaal waar, we leggen het graag aan je uit. Het klopt dat er het liefst bloed wordt gegeven aan iemand met dezelfde bloedgroep, maar de bloedgroep O-negatief wordt relatief veel gebruikt in de ziekenhuizen doordat bijna iedereen dit bloed kan ontvangen.

Als er bijvoorbeeld bij een ongeval of een grote operatie in het ziekenhuis plotseling veel bloed nodig is, dan komt bloedgroep O-negatief altijd van pas. Ook als er een tekort is aan bloed van een andere bloedgroep, kan O-negatief als vervanger optreden. Om deze redenen is er altijd een ruime voorraad O-negatief bloed nodig en zal de bloedbank soms donors met deze bloedgroep extra vaak oproepen voor een donatie.

We delen een handig overzicht met je;

• Bloed van bloedgroep O kan aan iedereen worden toegediend.
• Bloedgroep A kan worden toegediend aan patiënten met A en AB.
• Bloedgroep B kan worden toegediend aan patiënten met B en AB.
• AB kan alleen worden toegediend aan mensen die zelf ook AB hebben.

Tot slot zijn geïnteresseerden, die wellicht bloed willen doneren, in de veronderstelling dat zij iedere maand terug moeten komen. Geen zorgen, ze prikken je niet leeg. Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven en vrouwen drie keer per jaar. Het is afhankelijk van je bloedgroep hoe vaak je wordt opgeroepen.

Jaarlijks worden er nu meer dan 25.000 patiënten geholpen. Een prachtig statistiek, maar dit aantal kan nog véél hoger liggen. Wil jij meer weten over bloeddonaties? Vul dan deze quiz in. De vragen en antwoorden kunnen je helpen om een duidelijker beeld te krijgen over bloeddonaties in Nederland.

Spread the word

Uiteindelijk is het aan ons om een extra steentje bij te dragen. Zo kunnen we het gezamenlijk voor elkaar krijgen dat er genoeg bloedproducten op voorraad zijn om ziekenhuizen mee te bevoorraden en geneesmiddelen mee te maken. Draag Sanquin een warm hart toe, deel het met je omgeving als je bloed doneert én vertel hen wat het belang hiervan is – your voice and actions are the keys to success!

Dus doen jij én je omgeving ook mee?

Ben je al donor en wil je weten of je bloed nog steeds goed is en of je weer terug mag komen? Dan test je dat via de donatiecheck.