Bloedverlies tijdens of na de seks, buiten het feit dat het extreem ongemakkelijk kan zijn, want ja: de slaapkamer lijkt nu meer op een moordscène, is het vooral heel erg vervelend. Je zal er waarschijnlijk ook wel een beetje van schrikken en je afvragen waar het vandaan komt. Don’t worry girl! We leggen je alles uit.

Wat is bloedverlies na de seks?

Na de seks kan er bloed uit de vagina komen, ook als je niet ongesteld bent. Dit noemen ze ook wel een contactbloeding. Het kan zijn dat je meteen bloed na de seks, of pas uren daarna. Soms zijn het maar een paar druppeltjes of een beetje bruine afscheiding. Maar het kan ook veel meer zijn: een bloeding die nog heftiger is dan een menstruatie. Ook kan dit gepaard gaan met andere klachten na of tijdens de seks hebt. Bijvoorbeeld pijn tijdens het vrijen en abnormale vaginale afscheiding.

De oorzaken

Wondje in de vagina

Soms ontstaat er een wondje in de vagina door de seks. Het kan er natuurlijk af en toe iets harder aantoe gaan, waardoor er een wondje kan ontstaan. Ook als je gevingerd wordt en je partner te lange nagels heeft kan dit nog wel eens eindigen in een bloedbad. Oepsie. Maar ook in de overgang komen vaak wondjes voor. Dit komt doordat het slijmvlies een stukje kwetsbaarder en droger is.

Een ectropion

Dit betekent dat het slijmvlies van de baarmoederhals naar de baarmoedermond is toegegroeid. Dit slijmvlies is een stuk gevoeliger, daardoor bloedt het ook makkelijker. Klinkt allemaal heel heftig, is het niet, het is in de vruchtbare periode zelfs heel normaal.

De ontmaagding

Het kan natuurlijk zijn dat je voor de eerste keer seks hebt gehad en bent gaan bloeden. Dat kan, dat gebeurd bij sommigen. Het kan zijn dat het randje aan het begin van de vagina, ook wel het maagdenvlies genoemd, een beetje is ingescheurd. Het is heel normaal en kan absoluut geen kwaad. Het woord maagdenvlies is een beetje tegenstrijdig dus, want het is eigenlijk geen vliesje, het is een randje. Het is dus niet zo, dat het maagdenvlies je vagina afsluit en dat deze opengeprikt wordt tijdens je ontmaagding – wat veel mensen wel denken.

bloedverlies-tijdens-na-seks
@Pinterest

SOA

Het kan zijn dat je een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) hebt opgelopen en hierdoor bloedverlies ervaart. Geen zorgen en schaam je vooral niet: dit gebeurt de beste wel eens. Dit komt vaak voor bij Chlamydia en komt doordat deze aandoening een ontsteking van de baarmoedermond is. Mocht je het niet zeker weten, maar een vermoeden hebben dat je een SOA hebt? Zorg dan dat je toch even test laat doen. Wist je dat je zelfs een SOA kunt krijgen zonder seks te hebben?

Afwijking aan de baarmoedermond

Het kan zijn dat je een afwijking hebt aan de baarmoedermond. Is niet vanzelfsprekend, vaak is bloedverlies tijdens of na de seks heel onschuldig, maar helaas kunnen er ook meerdere oorzaken aanzitten die wat erger zijn. Het kan zijn dat je een poliep hebt, dit is een slijmvliesbolletje. Het kan ook zijn dat je afwijkende cellen hebt die een mogelijk voorstadium zijn van baarmoederhalskanker, of je kunt het zelfs al hebben. Maar meestal is bloedverlies tijdens of na de seks heel onschuldig. Maak je je toch zorgen? Ga even langs je huisarts.

Wat kan je er tegen doen?

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen van het bloedverlies. Zoals we net al zeiden is het vaak erg onschuldig. Maar door de oorzaak te achterhalen, kan er ook gezocht worden naar een eventuele oplossing om het te stoppen. Want het is niet fijn, bloeden na de seks. Vooral niet als daar meerdere klachten bij komen kijken. Dus ga er gewoon even voor langs de huisarts!

Lees ook: Huil jij wel eens na de seks? Dit is hoe het komt