Zit jij al een tijdje niet zo lekker in je vel, maar lukt het niet om jezelf weer uit het slop te trekken? Dan zou dat kunnen komen doordat je last hebt van iets dat je tegenhoudt. Psycholoog But Stutz legt uit hoe je jezelf mega in de weg kunt zitten wanneer je beter wil worden.
Niet zo goed in je vel
We hebben allemaal wel eens een periode dat we niet zo lekker in ons vel zitten. Dan weten we even niet zo goed wat we moeten doen om daar weer uit te komen. Toch gaat dat in veel gevallen uiteindelijk bij veel mensen vanzelf. Door je te omringen met de juiste mensen of door in therapie te gaan.
Vier dingen die ervoor zorgen dat je niet vooruit gaat
Toch is het in sommige gevallen niet mogelijk om er zelf uit te komen. En ook tijdens therapiesessies is er geen garantie dat je uit de situatie weet te komen. Dat beaamt But Stutz ook. Hij is psycholoog en heeft al ontelbaar veel mensen geholpen in hun leven. Toch heeft hij ook gemerkt dat veel mensen zich niet beter gaan voelen van alleen therapiesessies.
Hij besloot op onderzoek uit te gaan en kwam erachter dat er meer moet gebeuren om jezelf uit die diepe put te trekken. Er zijn volgens hem namelijk vier dingen die ervoor zorgen dat je niet vooruit gaat. En vaak zit je
jezelf aardig in de weg. Wij zetten ze op een rijtje én vertellen je hoe je deze vier dingen kunt oplossen – ook wel belangrijk.
1. Je gelooft in je innerlijke saboteur
Stutz heeft een speciale naam voor dat stemmetje dat je vaak kunt horen in je hoofd. Hij noemt het de innerlijke saboteur. Soms zegt deze innerlijke stem dingen die verre van positief zijn. Als je daarin blijft geloven, heeft dat op lange termijn vervelende gevolgen voor hoe je je voelt. Je bent dan te veel bezig met de negatieve dingen die je tegen én over jezelf zegt, waardoor je je nog slechter gaat voelen. Je komt in een soort vicieuze cirkel terecht.
Stutz noemt het niet voor niets een saboteur. Deze stem is er vaak op uit om het je nog moeilijker te maken. Je moet er dus zeker niet intrappen, maar juist zélf je innerlijke saboteur tegen blijven spreken.
Postive self-talk is dé oplossing.
2. Je focust te veel aandacht op dat je onrecht is aangedaan
Soms gebeuren er van die dingen die ervoor zorgen dat je onrecht is aangedaan. Althans, zo voelt het dan misschien een beetje. Dit is iets wat je eigenlijk moet loslaten, omdat je er veel last van kunt blijven hebben. Maar goed, dat is makkelijk gezegd dan gedaan. En wanneer dat niet lukt, betekent dat eigenlijk dat je vast blijft zitten in je eigen ego.
Maar hoe kun je dit dan toch loslaten? Volgens Stutz kun je daar een bepaalde tool voor gebruiken. Heel simpel: je sluit je ogen en probeert jezelf én de persoon die jou onrecht heeft gedaan voor je te zien. Dan geef je de persoon alle liefde die je kunt voelen voor deze persoon over. Daarna probeer je te relaxen en voor je te zien dat deze persoon alle liefde ontvangt. Je zal merken dat je daarna een stuk rustiger voelt over de situatie.
3. Je denkt dat er iets mis is met je
We hebben allemaal wel een deel van onszelf dat we liever een beetje verbergen. Een zwakker gedeelte waar we ons misschien zelfs een beetje voor schamen. Je denkt dat er iets mis mee is, maar laat dat liever niet aan de buitenwereld zien. Stutz noemt dit gedeelte ook wel de schaduw. Dat stoppen we weg en we laten enkel de kant van onszelf zien die anderen om ons heen wel accepteren. Toch voelt dat een beetje als frauderen. Herkenbaar?
Je schaduw de baas worden door beter worden, lijkt de meest logische oplossing. Toch is dat helemaal geen oplossing, want zo simpel is dat niet. Je valt vaak terug in je oude gewoonten namelijk. Volgens Stutz is er maar één oplossing, en dat is dat je je schaduw moet accepteren zoals hij is. Door een goede band te hebben met dit gedeelte van jezelf, ga je je meteen veel beter voelen.
4. Je kunt je doel in het leven niet vinden
Stutz heeft ontzettend vaak gesprekken met mensen die hun doel in het leven niet kunnen vinden. Ze omschrijven het alsof ze vast zitten in hun eigen leven. Dat is een lastig probleem, want het doel komt je niet aanwaaien. Veel mensen zitten wachtend achterover tot hun doel komt aanwaaien. Maarre, dan kun je lang wachten.
Om je doel te vinden in het leven moet je eest zelf actief worden. Zodra je op zoek gaat naar je doel en zo uitvindt waar je gelukkig van wordt, zal je vanzelf merken dat je minder het idee hebt dat je vastzit. Je beweegt dan weer in je leven, en dat heb je te danken aan jezelf.