eenzaamheid

Aha: dit is waarom je je soms ontzettend eenzaam kunt voelen

Body & Mind09 mei , 9:45 doorRomy Nouwen
Mensen voelen zich steeds vaker heel eenzaam. Daarin ben je dus lang niet de enige. Eigenlijk is het helemaal niet zo gek, want we leven het leven nu eenmaal best wel individualistisch. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het kan dat die eenzaamheid je maar blijft overnemen? Lees dan even verder.

Eenzaamheid

Soms kan een gevoel van eenzaamheid je ineens overvallen. Dat kan natuurlijk gebeuren wanneer je thuis op de bank helemaal alleen bent, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt je namelijk ook eenzaam voelen als je in groepsverband bent. Bijvoorbeeld op de werkvloer tijdens een vrijmibo, wanneer je in bed ligt naast je partner en je niet kunt slapen óf als je met vriendinnen op stap bent en je even de aansluiting niet kunt vinden. Eenzaamheid komt en gaat, maar het is een feit dat we er allemaal wel eens mee te maken hebben (gehad).

Waarom voelen we ons steeds vaker eenzaam?

Enne, het is ook niet gek dat we er allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we ons steeds vaker eenzaam gaan voelen. En daar zijn eigenlijk best veel logische verklaringen voor. Zo wonen en leven we, als mens, steeds vaker in ons eentje. Dat kan zelfs een bewuste keuze zijn, want lang niet iedereen wil nog gaan voor het ideale plaatje van huisje, boompje en beestje. Monogamie is namelijk een steeds minder logische keuze voor veel mensen.
Maar dat is niet alles. Ook werken we, sinds de corona-crisis, steeds vaker alleen. Massaal moesten we thuiswerken en inmiddels zien we daar de voordelen ook van in. Maar toch blijkt nu dat het ook zeker nadelen met zich meebrengt. De gezelligheid van collega's om je heen en gewoon de andere setting in de vorm van kantoor, kan voor veel mensen ook een groot gemis worden.
Verder komen we ook steeds minder vaak samen. Vroeger vonden we elkaar bijvoorbeeld nog in buurthuizen of in kerken, maar dat is niet meer zo van deze tijd. We leven best individualistisch, waardoor we steeds minder mensen ontmoeten en zien. Dit kan voor veel eenzaamheid zorgen bij mensen.

Gevaren van eenzaamheid

Nu is eenzaamheid sowieso niet heel bevorderlijk voor je mentale gezondheid. Je kunt je er namelijk behoorlijk slecht van voelen. Maar dat is niet alles. Mensen die zich chronisch eenzaam voelen, worden bijvoorbeeld sneller ziek. Ook lopen ze meer risico om kanker te krijgen of hart- en vaatziekten. Daarnaast is de kans op een depressie ook groter dan bij iemand die zich niet eenzaam voelt.

Help elkaar

We moeten elkaar er dus een beetje bij helpen. Bijna iedereen heeft wel eens last van eenzame gevoelens. Juist daarom weten we ook precies van elkaar wat we nodig hebben. Zoek elkaar dus op en help elkaar een handje. Weet je zelf toch even niet zo goed hoe je iemand moet steunen met psychische problemen of een gevoel van eenzaamheid? Dan kun je misschien deze tips toepassen.