Monogamie: het trouw zijn aan één partner tijdens de relatie. Het wordt al eeuwenlang beschouwd als de norm, maar tegenwoordig lijkt het meer op een sprookje. Want laten we heel eerlijk zijn: hoevaak krijgen we te horen dat er iemand is vreemdgegaan? Is de mensheid eigenlijk nog wel monogaam?

is de mens nog monogaam
Bron: Gossip Girl

Allereerst: wat is monogamie?

Stel je voor: je staat in de kroeg en je ziet iemand die je hart sneller doet kloppen. Jullie ogen ontmoeten elkaar en er is meteen een vonk. Jullie beginnen te praten, te lachen, en voor je het weet ben je een paar weken verder én hopeloos verliefd. Monogamie, het is als een exclusieve club. Je sluit een pact om met z’n tweeën door het leven te gaan, ongeacht wat er gebeurt. Je belooft elkaar trouw te zijn, elkaar door dik en dun te steunen, in goede en slechte tijden. Maar dus vooral om altijd alleen voor de ander te kiezen, niet voor dat nieuwe interessante meisje die je op je werk bent tegengekomen…

Dat is monogamie. Maar wat als we dat in deze generatie steeds minder hebben? Dat het moeilijker wordt in de huidige maatschappij is een gegeven. En hoewel een loyale relatie voor de één heerlijk klinkt, geldt dat niet voor de ander. Steeds meer mensen willen de vrijheid om te doen wat ze willen, en beter nog, met wie ze willen. Laten we hier vooral de impact van technologie niet vergeten. Met telefoons in onze zakken en social media in ons achterhoofd, is het vinden van een nieuwe flirt net zo makkelijk als het bestelen van een pizza.

In hoeverre zijn mensen nog monogaam?

De vraag is: in hoeverre zijn we tegenwoordig nog monogaam? Want hoewel een loyale relatie fijn klinkt voor de sommigen, is niet iedereen het daar mee eens. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. Van de 2500 jongeren tussen de 16 en 34 jaar die meededen, gaf 42 procent aan monogaam te zijn, de andere 39 procent gaf aan van niet. Bijna de helft. Het is in ieder geval duidelijk dat monogamie niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger. Maar, het is ook nog zeker niet hélemaal weg. He fijne aan deze tijd: alles kan. Of je nou een monogame, polyamoreuze of open relatie wil.

Het is in ieder geval belangrijk dat je het er met je partner over hebt. Wees eerlijk in waar je behoeften liggen, en vraag ook naar wat de ander wil. Zo voorkom je vervelende situaties, en hou je de relatie gezond. Of die nou monogaam is, of niet.