Dromen doen we allemaal, maar vaak staan we er niet per se bij stil. Misschien wel doordat je je maar slecht kunnen herinneren wat er gebeurt in je dromen. Toch blijven sommige dromen beter hangen dan anderen, net als de emoties die erbij komen kijken. Wij leggen je uit waarom.
Hoe ontstaan dromen?
Dromen ontstaan tijdens je slaap, vooral in de REM-fase, wat staat voor Rapid Eye Movement. In deze fase van je slaap zijn je hersenen heel actief. Eigenlijk bijna alsof je wakker bent. Wetenschappers denken dat dromen niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ze hebben te maken met wat je overdag hebt meegemaakt. Zie het als een soort verwerking van je dag.
Je hersenen zijn tijdens het
dromen druk bezig met van alles en nog wat. Denk aan het sorteren van herinneringen, het opslaan van belangrijke informatie en het weggooien van minder belangrijke informatie. Dromen zijn daardoor een soort combinatie van willekeurige beelden en situaties.
Daarnaast is er een ook een theorie die zegt dat dromen je kunnen helpen om emoties te verwerken. Je herbeleeft situaties en gevoelens, waardoor je leert omgaan met met stress en emoties. Uiteindelijk kun je je hier beter van gaan voelen en misschien zelfs emotioneel stabieler.
Dromen herinneren
Veel mensen herinneren zich vaak maar één of twee dromen in de week. Of misschien zelfs helemaal geen. Toch hebben we veel meer dromen dan die paar die we ons kunnen herinneren. We dromen namelijk vrijwel altijd wanneer we in de REM-fase zitten.
We herinneren onze dromen vaak doordat we wakker worden tijdens de REM-fase. Als we doorslapen in een diepere slaap, is de kans groot dat je je droom weer vergeet. Toch nemen de herinneringen van de droom snel af, waardoor je je vaak nog maar flarden kunt herinneren.
Emoties tijdens het dromen
We zeiden het net al even, maar ook emoties komen voor in onze dromen. Daardoor kun je echt
emoties ervaren terwijl je slaapt. Dat herken je waarschijnlijk wel. We zijn allemaal wel eens heel boos of verdrietig wakker geworden na een droom. De droom voelt dan zó echt dat we bijna twijfelen of het een droom was of dat alles echt gebeurd is.
De droom is dan wel niet echt, maar de emotie is wel echt. Het gevoel dat jij ervaart tijdens het dromen is echt. Zo zou jij je ook voelen als je echt in zo'n situatie terecht zou komen. Dat zijn vaak emoties waar we in het echte leven maar moeilijk mee kunnen dealen. Juist daarom is het goed dat onze hersenen ons dit in een droom laten ervaren. Zo leer je omgaan met een gevoel, en kom je er achter hoe jij reageert op dit soort emoties.