De kans is groot dat je regelmatig op Instagram of TikTok supplementen tegenkomt. Influencers of bedrijven beloven je van alles: van detox tot de-bloaten, stress verlagen óf je hormoonbalans herstellen. De markt van supplementen groeit nou eenmaal ontzettend hard. Maarre, is het allemaal wel zo betrouwbaar? En kun je die beloftes eigenlijk wel geloven? Wij gaan je meer informatie geven.
Opkomst van supplementen
We kunnen er echt niet meer omheen: supplementen. En ze worden aangeprezen alsof ze de oplossing bieden voor alles waar jij naar op zoek bent. Wereldwijd is deze trend gaande, waardoor we op allerlei manieren geconfronteerd worden met alle opties. Voornamelijk social media speelt een grote rol in deze trend. Influencers en merken grijpen de mogelijkheden met beide handen aan om hun boodschap over te brengen op potentiële klanten – wij dus.
Geneeskundige Dr. Dana Cohen geeft toe dat social media de supplementenmarkt een grote boost geven. Volgens haar zijn mensen steeds vaker op zoek naar alternatieven voor medicijnen. Dat komt doordat mensen zich graag jonger, beter en energieker willen voelen. En dan liever vandaag dan morgen. Ook factoren als stress spelen daarin een grote rol. En als je online ziet dat daar een quick fix voor is, willen we dat nou eenmaal zo snel mogelijk proberen. Want wat als ze wel doen wat ze beloven?
Zijn supplementen een vervanging van óf een aanvulling op je dieet?
Maar, doen de supplementen nou echt wat ze beloven? En hoe zet je ze dan in. Sowieso kunnen supplementen echt wel helpen. Ze kunnen namelijk echt wel nuttig zijn als je bijvoorbeeld bepaalde tekorten hebt. Dat ontdek je dan via een goed medisch onderzoek. Maar het is echt geen quick fix – en zo moet je ze ook niet willen gebruiken. Wel belangrijk: supplementen zijn altijd bedoeld als een aanvulling. Dat betekent dat je zeker wel een tekort aan
vitamine D kunt oplossen door deels supplementen te slikken, maar daarnaast is het ook belangrijk om gewoon lekker veel naar buiten te gaan en zo op natuurlijke wijze je
vitamine D aan te vullen.
Toch zijn er ook klachten die zelden opgelost kunnen worden met één pil. Dan kun je denken aan hormonale disbalans of spijsverteringsproblemen. Dokter Cohen benadrukt dat je in dat geval naar het grotere geheel moet kijken. Gezondheid is uiteindelijk het totaalplaatje: voeding, slaap, stress managen en eventueel aanvullen met supplementen.
Hier moet je op letten bij het kopen van supplementen
Helaas worden supplementen lang niet altijd goed gereguleerd. Daarom ligt de verantwoordelijkheid eigenlijk een beetje bij jou. Het is belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken of het product wel echt een aanwinst is voor je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld kijken of merken aangesloten zijn bij keurmerken als NPN (Nederlandse Brancheorganisatie voor Voedingssupplementen en gezondheidsproducten) of GMP (Good Manufacturing Practices). Dit soort keurmerken garanderen namelijk dat het product onafhankelijk getest is en voldoet aan de veiligheidsnormen. Lees daarnaast ook altijd goed het etiket, zodat je weet wat erin zit én welke dosering nodig is.
Het is slim om je supplementen te kopen bij een betrouwbare gezondheidswinkel, waar je je kunt laten adviseren En heb je serieuze klachten? Bespreek het dan eerst met een arts, voordat je zelf gaat uitproberen.