untitled 79

Whut: dit gebeurt er met je lijf wanneer je de pil al 10 jaar lang slikt

Body & Mind12 jan , 10:45 doorRomy Nouwen
Grote kans dat jij de anticonceptie pil wel eens geslikt hebt óf dit nog steeds doet – misschien zelfs al voor langere tijd. De pil is namelijk één van de meest populaire anticonceptiemiddelen. Sommige vrouwen slikken deze pil voor jaren lang. Wist je dat er het één en ander zou kunnen gebeuren wanneer je de pil langer dan 10 jaar lang slikt? Wij praten je bij!
untitled 79
Bron: Unsplash

Positieve invloed van de pil

De anticonceptiepil is één van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen. Het gaat soms gepaard met negatieve bijwerkingen, maar gelukkig zijn er ook positieve bijwerkingen. We beginnen wel gewoon even met het goede nieuws. Wanneer je de anticonceptiepil langer dan 10 jaar slikt, heb je volgens onderzoekers van Journal of the American Geriatrics Society een goed stel hersenen. Of nou ja, het heeft een positieve invloed op je hersenen. Je geheugen wordt beter én je gaat kritischer denken.

Vruchtbaarheid na het stoppen met de pil

Vaak zijn vrouwen bang dat de vruchtbaarheid zal afnemen als ze de anticonceptiepil langdurig slikken. Hier is gelukkig helemaal niets van waar! Als je stopt met de pil ben je eigenlijk vrijwel meteen weer vruchtbaar. Het kan voorkomen dat je lichaam even de tijd nodig heeft, maar in veel gevallen duurt dit niet zo lang. Je bent dan overigens ook niet minder of meer vruchtbaar dan voordat je begon met het slikken van de pil. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die de pil wel geslikt hebben net zo vruchtbaar zijn als vrouwen die dit niet hebben gedaan.

Meer kans op baarmoederhalskanker

Toch blijkt er uit sommige onderzoeken dat er wel een aantal bijwerkingen kunnen zijn als je de anticonceptiepil langer dan tien jaar slikt. Zo zou de kans op baarmoederhalskanker kunnen toenemen. Toch hoef je je niet meteen zorgen te maken, de kans neemt namelijk maar licht toe en geldt zeker niet voor iedereen.
Ook blijkt het uit onderzoek dat de kans op borstkanker licht toeneemt. En dan voornamelijk nadat vrouwen ouder worden dan 45 jaar. Het risico is dan 1,5 keer groter dan wanneer je de anticonceptiepil nooit geslikt hebt. Maar ben je ook al een lange tijd weer gestopt met de pil? Dan is er goed nieuws. Als je langer dan tien jaar gestopt bent, nemen de risico's ook weer af.