koudwatertherapie

Een plons in koud water: steeds meer mensen doen het met veel plezier

Body & Mind03 mrt , 13:00 doorRomy Nouwen

Onder een koude douche staan óf in een bad vol ijs? Ons effe niet bellen! Althans, dat is wat we altijd dachten. Inmiddels beginnen we daar wel anders over na te denken. Eigenlijk is het namelijk best wel goed voor je lichaam én geest!

Koud water

Steeds meer mensen wagen zich regelmatig aan een frisse duik in de koude zee, nemen een ijsbad of draaien de doucheknop helemaal naar koud aan het einde van de douchebeurt. Vroeger was dit vooral voor de fanatiekelingen onder ons óf voor de echte Wim Hof-fans. Inmiddels doen steeds meer mensen enthousiast mee. Van vrienden die 's winters een duik nemen in een ijskoud meer tot influencers die een ijskoude douche aan hun ochtendroutine toevoegen: we kunnen er niet omheen.

Sociale media speelt hier natuurlijk een grote rol in. Op TikTok en Instagram verschijnen regelmatig video's van mensen die puffend in een ijsbad zitten en zich uiteindelijk mega-energiek voelen. Maar dat is ook niet alles! Ook in sauna's en sportscholen duiken steeds vaker ijsbaden op, waar je kort een verfrissende duik in kunt nemen.

Of het nu gaat om een nieuwe uitdaging, een manier om mentaal sterker te worden of gewoon de hype van het moment: koudwatertherapie lijkt voorlopig niet te verdwijnen. En zeg nu zelf: zo’n frisse start van de dag klinkt toch ineens best aangenaam, toch?

Voordelen van zwemmen of badderen in koud water

Raar is het niet, dat veel mensen een koude duik ineens wel kunnen waarderen. Niet alleen geeft het je echt een enorme boost, het heeft namelijk ook heel veel gezondheidsvoordelen. Wij vertellen je waarom koudwatertherapie misschien helemaal niet zo'n slecht idee is.

1. Verbeterde stemming en mentaal scherper

Koud water kan zorgen voor een grote endorfineboost (dit worden ook wel je 'gelukshormonen' genoemd). Dit kan helpen tegen stress en zou zelfs symptomen van depressie kunnen verminderen. Onderzoek toont verder aan dat kou ook de aanmaak van noradrenaline verhoogt. Dit is een stofje dat een rol speelt bij alertheid en focus. Veel mensen ervaren daardoor na een koude douche of een duik in ijswater een gevoel van energie en meer mentale scherpte. 

2. Versterkt immuunsysteem

Regelmatig blootgesteld worden aan kou lijkt een positief effect te hebben op je immuunsysteem. Studies tonen namelijk aan dat koud douchen de productie van witte bloedcellen kan stimuleren. Die zijn belangrijk voor de afweer tegen infecties. Mensen die vaak koud water opzoeken, zeggen minder snel verkouden of ziek te worden. Dit is overigens nog niet wetenschappelijk bewezen, maar de ervaringen van vele mensen liegen er niet om.

3. Verhoogde stofwisseling en vetverbranding

Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou, moet het harder werken om warm te blijven. Dit activeert bruin vet, een speciaal soort vetweefsel dat energie verbrandt om warmte te produceren. Hierdoor kan de stofwisseling tijdelijk versnellen, wat zou kunnen zorgen voor gewichtsverlies. 

4. Betere bloedsomloop en herstel van spieren

Koud water zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken en daarna weer verwijden, wat uiteindelijk de bloedsomloop stimuleert. Dit kan bijvoorbeeld ook goed helpen bij spierherstel nadat je intensief getraind hebt en zo spierpijn verminderen. Dat is bijvoorbeeld één van de redenen dat veel topsporters na een zware inspanning een ijsbad nemen.

5. Weerstand tegen stress en mentale veerkracht

Door jezelf bloot te stellen aan koude prikkels, leer je beter omgaan met stress. Het vergt namelijk een hoop doorzettingsvermogen om in een ijsbad te stappen of een dagelijkse koude plons te nemen. Na verloopt van tijd wennen je lichaam en brein aan deze stress, waardoor je je ook tijdens de rest van je dagelijkse bezigheden weerbaarder kunt gaan voelen. 

Waarom voorzichtigheid belangrijk is

Misschien ben je nu wel compleet overtuigd, en kun je niet wachten om koudwatertherapie toe te passen in je eigen routines. Goed idee, maar wees wel voorzichtig! Het is namelijk niet zonder risico's. Plotselings blootstelling aan extreme kou kan namelijk ook onderkoeling als gevolg hebben. Daarom is het belangrijk dat je geleidelijk begint aan dit avontuur. Bouw de intensiteit én de duur langzaam op, en doe het eventueel onder begeleiding van een professional.