schermafbeelding 2022 04 12 om 211228

Geef je gezondheid een boost met de Wim Hof Methode

Body & Mind20 jun , 14:24 doorRomy Nouwen
Het liefst leven we natuurlijk allemaal zo gezond mogelijk en doen we hier alles aan. Toch zijn er van die dingen, waarvan we liever doen alsof we niet weten dat het goed voor je is. Een ijsbad nemen is er daar eentje van, want zeg nu zelf: wie doet dat voor de lol? Toch kun je je lichaam echt een mega gezondheidsboost geven met de Wim Hof methode en moet je misschien terugkomen op je eigen gevoel. Over dat drempeltje heen en gewoon doen!

Mentaal

Het voelt natuurlijk absoluut niet alsof je bezig bent met iets goeds wanneer je voor de lol 's ochtends de kraan moet omdraaien naar de koude kant. En als je dan vervolgens ook niet meer onder die warme straal mag daarna, maar de douche bibberend moet verlaten, werkt dit ook niet mee. Ook een heel ijsbad ziet er niet per se heel aanlokkelijk uit., want kou is nu eenmaal koud. Het is dan ook eigenlijk vooral iets mentaals waar je overheen moet stappen. Er zijn namelijk zo ontzettend veel gezondheidsvoordelen aan deze methode dat iedereen toch eens een extra keer achter zijn of haar oren moet krabben, wanneer hij of zij hier wéér nee op zegt.

Wat is de Wim Hof methode?

Eigenlijk mogen we onwijs trots zijn op de man die deze methode bedacht, want hij komt oorspronkelijk uit ons eigen - koude, zou dit er iets mee te maken hebben? - kikkerlandje. Hij staat ook wel bekend als the iceman en dat is natuurlijk met een reden. Wim Hof is ervan overtuigd dat het nemen van een ijsbad vele gezondheidsvoordelen heeft en hij denkt te hebben uitgevonden hoe iedereen (ja, ook jij) zonder problemen zo'n ijsbad kan nemen. Hiervoor zette hij zijn eigen methode op die alles te maken heeft met ademhaling, kou-therapie en inzet.

Gezondheidsvoordelen van de Wim Hof methode

Zoals al eerder benoemd, heeft deze methode dus best veel gezondheidsvoordelen. Deze voordelen maken dat het het ook echt waard is om dit onder de knie te krijgen én te blijven doen. Zo kun je de volgende dingen bereiken als je vaker een ijsbad neemt.
  • Meer energie
  • Betere slaap
  • Minder stress
  • Meer en betere concentratie
  • Sterk immuunsysteem

Zelf de methode uitvoeren

De gezondheidsvoordelen zijn natuurlijk overtuigend. Denk jij nu: dit wil ik tóch wel. Dan hebben wij goed nieuws voor je. Je kunt de ademhalingsmethode namelijk ook zonder Wim vanuit je eigen huisje uitvoeren. Volg deze stappen:
  1. Adem sterk in via je neus
  2. Adem rustig uit via je mond
  3. Herhaal dit voor 30 keer
  4. Bij de 30e ademhaling adem je voor 90% uit wat je in hebt geademd. Stop vervolgens met inademen zolang als je kunt.
  5. Als je het gevoel hebt dat je weer moet inademen, adem weer diep in. Vervolgens hou je deze adem weer vast voor 15 seconden, voordat je het laat gaan.
In de officiële methode doe je het bovenstaande stappen drie keer. In het begin voelt het nog wat onwennig, maar je leert steeds meer omgaan met de techniek. Het gaat dan steeds normaler voelen.
Wel is het handig om erbij te vermelden dat het niet voor iedereen verstandig is om dit op eigen houtje uit te proberen. Dit heeft te maken met hoe je adem haalt. Sommigen ademen namelijk tegengesteld. Dat betekent dat je buik juist in gaat wanneer je inademt. In dat geval is het lastiger om deze techniek onder de knie te krijgen. Twijfel jij over hoe jij ademt? Ga dan op je buik liggen en leg je hand op je buik. Adem rustig in en uit en kijk welke kant je buik zich op beweegt tijdens het ademhalen. Uiteraard kun je het zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook een cursus doen.