fem fem nieuw 5

Even opletten: deze vitamines heb je keihard nodig in de zomer

Body & Mind18 mei , 11:00 doorAurora Ferrari
Nu de zomer voor de deur staat, moeten we ons op allerlei dingen voorbereiden: van zomerkleding en tuininrichting tot zonnebrandcrème en vitamientjes. O ja, vitamines. Je lichaam heeft natuurlijk andere voedingsbehoeftes nodig dan in de winter of het voorjaar. Je gaat meer zweten en de zon staat de hele dag op je bol te branden. Je hebt daarvoor wel het één en ander nodig om je gezondheid op peil te houden. Wij zetten op een rijtje welke vitamines je in de zomer nodig hebt.

Zomerse vitamines 

We leven al een tijdje in het voorjaar en dat betekent dat de zomer in aantocht is. Naast zonnebrandcrème, zomerkleding en modieuze slippers, zijn vitamines niet geheel onbelangrijk. Door de felle zon, brandende temperaturen en gebrek aan frisse lucht hebben we hier en daar vitamines nodig. Hiermee houden we onze gezondheid op peil en is de kans op neerknallen (door de warmte) kleiner.
Maar welke vitamines hebben we in de zomer allemaal nodig? En waaruit kun je deze vitamines halen? Geen paniek, wij praten je bij. We willen tenslotte wel dat je er komende zomer energiek en gezond bij loopt.
1. Vitamine A 
Geen zin om een paar tientjes te betalen voor een goede zonnebril, maar heb je wel last van je ogen door het felle licht? Neem dan vitamine A. Dit is goed voor je ogen en je zicht, maar zorgt er daarnaast voor dat je minder snel tekenen van veroudering ziet. Dit komt doordat vitamine A voor celvernieuwing zorgt.
Vitamine A haal je uit lever, vis, eierdooiers, melkproducten, boter, margarine en bak -en braadproducten. Eet je geen dierproducten? Geen paniek, want vitamine A kun je ook in donkergroene bladgroentes, koolsoorten en geeloranje en gekleurde vruchten en groentes vinden.
Vitamine B 
Door de hitte kan je energieniveau wat laag zijn, vitamine B is daarvoor heel erg belangrijk. B1, B2, B3, B5, B7, B9 en B12 zorgen allemaal voor het stabiliseren van je energieniveau. Elke vitamine geeft meer energie, maar heeft ook een ander uniek voordeel.  
Zo kun je vitamine B1 terugvinden in zaden en noten, brood, aardappelen, groentes, vlees en melk. Vitamine B2 zit in onder andere lijnzaad, amandelen en kaas. Vitamine B3 zit in bijvoorbeeld vlees, vis en pinda's. Vitamine B5 haal je uit zonnebloempitten, paddenstoelen en linzen. Vitamine B6 zit ook in zonnebloempitten, maar ook in pistachenoten, zilvervliesrijst, kalkoen en vis. Vitamine B8 zit in eieren, melkproducten, noten en pinda's. Vitamine B11 in soja, groene bladgroentes, spruitjes en quinoa. En vitamine B12 zit in zeewier, mosselen, vis en melkproducten.
Vitamine C
Maar naast vitamine B, zorgt ook vitamine C voor meer energie. Maar vitamine C draagt ook bij het vasthouden van ijzer in je lichaam, wat je bovendien ook meer energie geeft. Meer energie = meer blijdschap, meer positiviteit en niet alleen voor jou, maar ook om de mensen om je heen.
Wil je vitamine C binnenkrijgen, dan moet je meer fruit, groente en aardappelen binnenkrijgen. Met name bepaalde koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien bevatten een heleboel vitamine C.  
Vitamine D
Tot slot heb je deze zomer ook vitamine D nodig, wat voor een goede weerstand voelt. En dat zal niet moeilijk moeten zijn, want vitamine D krijg je door de zon binnen. Pas er wel mee op en draag genoeg SPF om huidveroudering en huidproblemen te voorkomen. En die andere vitamine D (die je de mannen) hebben we stiekem ook heel hard nodig deze zomer.