screenshot 2021 02 03 at 101307

Hieraan herken je een vitamine D tekort

Body & Mind18 feb 2021, 12:15 doorSanne Hesseling
Wat is er nou fijner dan de zomer ? De warme zon op je gezicht, de helderblauwe lucht en natuurlijk de zomerse gezelligheid maken je vrolijk en energiek. Dat je in de koude, kille winter het liefst de hele dag in bed blijft liggen, is niet zo gek. Veel mensen hebben door het tekort aan zonlicht in de winter last van een vitamine D tekort. Maar hoe je herken je een vitamine D tekort en misschien nog belangrijker: wat kan je eraan doen?
screenshot 2021 02 03 at 101307
@Pinterest

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen waaraan je een vitamine D tekort kan herkennen. Eén van de meest voorkomende symptomen is vermoeidheid . Wanneer je lichaam te weinig vitamine D binnenkrijgt, kan je je al snel lusteloos en vermoeid voelen. Je hebt moeite met opstarten in de ochtend en bent al moe voordat de dag voorbij is. Deze vermoeidheid gaat ook vaak gepaard met een verminderde gemoedstoestand of in het ergste geval een depressie. Omdat je lichaam met behulp van krachtig zonlicht zelf vitamine D aanmaakt, is het niet zo gek dat we meestal spreken van een winterdepressie en niet een zomerdepressie.

Langdurige klachten?

Naast de seizoensgebonden symptomen kan iemand met een vitamine D tekort ook langdurige klachten krijgen. Zo wordt een tekort geassocieerd met chronische lage rugpijn en botontkalking. Wanneer je lichaam niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, wordt maar 10 tot 15 procent van het calcium dat je inneemt, opgenomen. Als gevolg worden je botten minder sterk en loop je meer kans op botbreuken. Melk is dan wel goed voor elk, maar vergeet dan niet de vitamientjes!

Wat doe je eraan?

Wat kan je nou doen om een vitamine D tekort te voorkomen of verhelpen? Ten eerste is het belangrijk om elke dag tussen 11.00 en 15.00 voor 15 tot 30 minuten buiten te zijn. Je lichaam maakt dan genoeg vitamine D aan om de dag mee door te kunnen. Heb je nog steeds last van klachten? Probeer dan een vitamine supplement. Niet zeker welke en hoeveel je het beste kan innemen? Neem dan contact op met je huisarts of diëtist. En vergeet niet: voor je het weet, is het weer zomer!
Zoek jij nog een leuke hobby om de winter mee door te komen? Check hier de 10 leukste hobby's voor thuis!