De focus ligt de afgelopen tijd steeds vaker op vrouwelijke gezondheid. Dat zien we aan de vrouwenklinieken die hun deuren beginnen te openen. Plekken waar alleen vrouwen zich kunnen melden met gezondheidsklachten.
Klinieken zijn natuurlijk niet nieuw, maar vrouwenklinieken wel. In deze klinieken richten artsen zich op een aantal specialismen. En dan dus ook enkel op vrouwen. Het lichaam van een vrouw zit nou eenmaal anders in elkaar dan het lichaam van een man. Daarom is het juist een goede ontwikkeling dat er meer mogelijkheden komen voor vrouwen binnen de gezondheidszorg. Veel zorg voor vrouwen loopt achter, waardoor vrouwen vaak langer rondlopen met klachten. Enne, dat is eigenlijk helemaal niet altijd nodig.
We hebben het dan over allerlei verschillende ziekten, maar ook over onderwerpen die specifiek alleen vrouwen aangaan. Denk bijvoorbeeld aan klachten tijdens zwangerschap, van de menstruatie of tijdens de overgang. Er is nog altijd maar weinig aandacht voor deze klachten, waardoor veel vrouwen zich in normale ziekenhuizen vaak onbegrepen voelen.
In vrouwenklinieken is dat probleem verleden tijd. Dat is namelijk dé plek om aan te kloppen met dit soort klachten, want juist daar ligt de expertise bij het vrouwelijk lichaam. Hierdoor worden vrouwen serieuzer genomen en sneller geholpen.
Ziekenhuizen zijn vaak heel massaal. De verschillende poli's leven vaak volledig langs elkaar heen en onderlinge communicatie is lastig. Als je dus met klachten aanklopt, kan dit lastig zijn omdat de klachten soms behandeld worden door verschillende artsen. Voornamelijk mensen met meerdere klachten zijn daarom in een vrouwenkliniek aan het goede adres. De lijntjes zijn korter, en de artsen kunnen gemakkelijker met elkaar in gesprek over jouw klachten.
De afdelingen zijn dus goed op elkaar ingespeeld waar jij als patiënt heel veel profijt van hebt. Maar dat is niet alles waar je profijt van zal hebben. De mensen die werken in vrouwenklinieken zijn gefocust op het vrouwelijk lichaam. Wanneer jij daar als vrouw aanklopt, weet je zeker dat je mensen met de goede expertise voor je hebt zitten. Dit scheelt je tijd én energie. Daarnaast nemen ze in de vrouwenkliniek vaak beter en meer de tijd voor je, waardoor je je een stuk meer begrepen voelt.
De vrouwenkliniek heeft dus al voor veel vrouwen het verschil gemaakt, dus we begrijpen meteen dat je nieuwsgierig kan worden als je zelf een lastig ziektebeeld hebt. Toch is het verstandig om je van tevoren goed in te lezen, omdat het verzekeringstechnisch wat lastig in elkaar kan zitten. Of jij opdraait voor alle kosten, hangt namelijk af van je verzekering. Niet alle verzekeringen hebben contracten met deze vrouwenklinieken. In dat geval moet je waarschijnlijk, naast je eigen risico, ook een eigen bijdrage betalen zodra je de verwijzing van de huisarts hebt gekregen. Daarom altijd verstandig om goed navraag te doen, voordat je voor verrassingen komt te staan.