untitled 14

Cancel jij vaak je afspraken? Volgens experts heet dit fosy

Body & Mind28 jan 2023, 17:45 doorAdmin
Van FOMO heb je vast al wel eens gehoord: dit is Fear Of Missing Out en betekent eigenlijk dat je bang bent om sociale aangelegenheden te missen. Maar wist je dat hier ook het tegenovergestelde van bestaat? Volgens experts heet dit fosy, wat Fear Of Saying Yes betekent!
untitled 14
Bron: Pinterest

Fosy

Fosy is dus het tegenovergestelde van FOMO. Dit betekent eigenlijk dat je 'nee' zegt tegen een bepaalde afspraak, terwijl je eigenlijk had willen komen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deelnemers eens per tien dagen niet meegaan met de plannen, terwijl ze dit wel hadden gewild. Maar waar komt dit precies door? "De energiecrisis, klimaatcrisis en inflatie spelen een grote rol. Mensen zijn bang dat ze niet meer rondkomen, waardoor ze vaker uitjes afzeggen. De euro’s worden meer dan ooit geteld en dat maakt de Fear Of Saying Yes des te groter", aldus levenslooppsycholoog Sanna Heijnis.
Uit dit onderzoek blijkt dat zo'n 37% van de deelnemers hun financiële zorgen als oorzaak van de fosy zien. Daarnaast geeft een groot deel aan dat ze zich onzeker voelen wanneer ze ja zeggen. Volgens Heijnis is dit erg problematisch. "Dan ga je je dingen ontzeggen die jouw leven net heel fijn kunnen maken. Wel is het zo dat mensen het altijd moeilijk vinden om uit hun comfortzone te stappen. Sinds corona is de drempel om uit onze veilige cocon te stappen eigenlijk nog groter geworden. De fosy dus ook."

Van fosy afkomen

Iets wat volgens Heijnis goed werkt om hiervan af te komen, is afspraken maken met jezelf. Ga bijvoorbeeld één keer per week naar een café, of één keer per maand uiteten. Niet meer, maar ook niet minder! Verwacht dit alleen niet van anderen, want je weet natuurlijk niet hoe zij er financieel bijzitten.

Bewustwording

Komt je fosy niet door financiële struggles? Ga dan eens bij jezelf na waar dit vandaan komt. "Voel je angst of onzekerheid? Waarom? Welke gedachten heb je? Die bewustwording is heel belangrijk. Als je daarbij stilstaat, dan kan je op termijn proberen daar niet meer van weg te lopen. De gedachten in jouw hoofd hoeven niet de baas te zijn over waar jouw voeten heen gaan", aldus Heijnis. "Zeg vooral ‘ja’ op dingen die jouw leven de moeite waard maken. Doe dingen waar je écht gelukkig van wordt, zoals naar een café. ‘Ja’ zeggen op een lange reis met vrienden volgt later wel."