Tegenwoordig is alle informatie in handbereik. Wanneer je leuke vakantiefoto’s van je beste vriendin voorbij ziet komen baal je; was jij daar ook maar bij. Jouw weekendje weg lijkt opeens een stuk minder spannend, terwijl je het nog zo naar je zin had. Herken jij dit? Dan heb jij misschien wel last van FOMO. Maar wat is FOMO nou precies en welke signalen wijzen erop dat jij hier last van hebt? Wij zochten het voor je uit.

Instagram Emma Chamberlain
Instagram Emma Chamberlain

Wat is FOMO?

FOMO staat voor Fear of missing out. Zoals de naam letterlijk zegt; de angst om iets te missen. Herken jij onderstaande signalen? Dan heb jij misschien wel last van FOMO.

1. Je moet altijd weten wat trending is

Wanneer je last van FOMO hebt weet je altijd wat er aan de hand is om je heen, omdat je bang bent iets te missen. Weet jij altijd welke nieuwe films in de bioscoop draaien, of welk nummer binnenkort uitkomt, dan is de kans groot dat je last van FOMO hebt.

2. Je kan niet zonder telefoon

Ik denk dat we tegenwoordig allemaal niet meer zonder kunnen, maar bij iemand met FOMO gaat het nog een stapje verder. Bij iedere melding checkt iemand met FOMO meteen zijn telefoon, alle social media pagina’s zijn up to date en de telefoon kan om geen enkele redenen in een andere ruimte liggen.

3. Je kan geen nee zeggen

Wanneer je last van FOMO hebt kan je geen nee zeggen. Je zet andere boven jezelf, ook als je ergens eigenlijk geen zin in hebt. Merk je dat jij je me-time aan de kant schuift om toch naar dat leuke feestje te gaan, pas dan op.

4. Je houdt altijd je social media pagina in de gaten

Zijn je social media pagina’s altijd up to date en weet jij precies wat er speelt, dan is de kans groot dat jij last van FOMO hebt. Iemand die FOMO heeft wilt namelijk niets missen, ook niet online.

5. Je bent altijd druk

Doordat je geen nee kan zeggen, heb je een super druk schema. De hele dag zit druk volgepland. Let wel goed op jezelf, geef je lichaam ook af en toe de rust om bij te komen.

6. Je houdt alles bij wat je doet

Een ander goed voorbeeld is dat je meer bezig bent met wat er allemaal gebeurd, dan dat je echt geniet. Je houdt bij hoe leuk andere het hebben en je bent de hele tijd bezig met foto’s maken om andere te laten zien hoe leuk jij het hebt.

7. Je leeft ongezond

FOMO kan voor een hoop keuzes zorgen die niet altijd even goed voor je zijn. Je neemt bijvoorbeeld geen rust wat zorgt voor stress, terwijl leuke activiteiten juist ontspannend horen te zijn.

8. Je hebt een slechte concentratie

Ben je snel afgeleid en bezig met wat andere om je heen vinden? Dan heb je waarschijnlijk last van FOMO. Doordat je alleen maar bezig bent met of het wel leuk genoeg is, en of iedereen het om je heen ook leuk heeft ben je super snel afgeleid.

9. Je maakt je druk dat andere mensen meer plezier maken

Wanneer je op Instagram leuke foto’s en filmpjes tegenkomt van een feestje waarvoor je niet uitgenodigd was voel je je meteen slecht. Je had ook graag bij dat feestje willen zijn, en plezier willen hebben. In werkelijkheid was het feestje misschien helemaal niet leuk. Focus je op je eigen plezier en niet die van een ander.

10. Je wilt meer outgoing zijn

Tot slot streef je er altijd naar om meer outgoing te zijn. Je denkt dat dit normaal is, en dat mensen je zo leuker vinden. Een avondje op de bank hangen en een boek lezen zit er voor iemand met FOMO niet in.

Lees ook: Dit is waarom je je meldingen voor social media wilt uitzetten