We zeggen wel eens lachend dat iemand richting de vijftig last heeft van een midlife-crisis. Ineens gooit iemand het over een compleet nieuwe boeg, en worden dingen anders aangepakt. Maar wist je dat dit niet het eerste moment is dat er een kans is op een crisis? Rond je 25e levensjaar kun je ook in een crisis raken. Wij vertellen je er meer over.
Wat is de quarterlife crisis?
De quarterlife crisis: steeds meer jonge mensen krijgen hiermee te maken. Het is een fase waar je tussen de 20 en 30 jaar last van kunt krijgen. In die fase twijfel je over jezelf en je toekomst. Het is niet per se een
burn-out, en ook geen
midlifecrisis. Het is eigenlijk een periode van zelfreflectie, waarin vragen als 'wie ben ik?' en 'doe ik het wel goed?' centraal staan.
De maatschappij legt de lat steeds hoger. Daarbij komt vaak een druk om succesvol te zijn kijken. Dat kan best wel overweldigend voelen, en wanneer het een beetje tegenzit, kan het onzekerheid en stress als gevolg hebben. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt op een negatieve fase, hoef je het niet per se zo te zien. Het kan namelijk ook juist een kans zijn om je leven opnieuw vorm te geven en bewuster keuzes te maken die écht bij jou passen.
Waar kun je het aan herkennen?
Maar waar kun je deze crisis aan herkennen? Eigenlijk heel simpel. Een quarterlife crisis gaat vaak gepaard met gevoelens van twijfels en onzekerheid over de toekomst. Je voelt je overweldigd door keuzes in werk, relaties en persoonlijke groei. Verder zijn er ook signalen die veel voor kunnen komen. Denk aan een onrustig op opgejaagd gevoel, het idee dat je altijd achterloopt op anderen en constante twijfels over je carrièrekeuzes. Verder kun je ook last hebben van stress, angst of een gevoel van teleurstelling. Verwachtingen komen namelijk niet altijd overeen met de realiteit. En in sommige gevallen verlies je de motivatie óf weet je niet meer wat je écht wil. Lang verhaal kort: je zit vast in je eigen hoofd en hebt het gevoel dat je richting mist.
Zó ga je ermee om
Het is dus best lastig als je je zo voelt. Het kan je namelijk best wel in de weg zitten om volgende stappen te zetten in je leven. Je hebt waarschijnlijk het idee dat je helemaal stil staat, en dat je geen flauw idee hebt wat de nieuwe stap moet worden in je leven. Daardoor blijf je stil staan en kom je nauwelijks verder.
Toch is het niet helemaal verloren zaak. Alles is een fase – en dus ook deze quarterlife-crisis. En we gaan je vast beloven: ook hier kom je wel weer doorheen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om op een goede manier om te gaan met deze crisis. Wij geven je de tips.
1. Stop met jezelf vergelijken met anderen
Je vergelijkt jezelf waarschijnlijk constant met anderen, maar eigenlijk moet je daarmee stoppen. Iedereen beloopt het levenspad op een ander tempo, dus je kunt het nou eenmaal niet met elkaar vergelijken. Daarbij hebben we goed nieuws voor je: je kunt niet voor- of achterlopen. Er is namelijk geen goed of fout.
2. Zoek professionele hulp
Je bent eigenlijk nog in een grote ontdekkingstocht. Je moet jezelf nog beter leren kennen om erachter te komen wat jouw kwaliteiten en talenten zijn. Verder moet je er ook nog achter komen waar je nou echt gelukkig van wordt. En om eerlijk te zijn: soms lukt dat gewoon niet alleen. Het is helemaal geen schande om daar een beetje hulp bij te zoeken. Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met een psycholoog óf ga een loopbaantraject aan om erachter te komen wat je leuk vindt.
3. Blijf lekker veel bewegen
Sporten is eigenlijk gewoon overal goed voor. Natuurlijk zorgt het ervoor dat je je fysiek beter voelt, maar het heeft ook gewoon een grote impact op je mentale gesteldheid. Wanneer je die quarterlife crisis te pakken hebt, kan het geen kwaad om je
mentale gezondheid een boost te geven door te sporten.
4. Houd het luchtig
Je komt voor veel lastige beslissingen te staan in deze fase van je leven. En die beslissingen kunnen zwaar drukken op je schouders, want ze voelen zó groot en zó belangrijk. Toch moet je ervoor zorgen dat het allemaal een stuk luchtiger aanvoelt. Relativeer de keuzes die je maakt, door te bedenken dat je altijd in staat bent om je keuzes terug te draaien of op te lossen. Verder moet je accepteren dat je niet altijd meteen de goede keuzes kunt maken. Soms doe je eerst een stapje terug voordat je weer vooruit kunt gaan.