midlife crisis

Millennials in een midlifecrisis: de harde cijfers liegen er niet om

Body & Mind17 nov , 17:00 doorRomy Nouwen

Misschien gaat dit nieuws een beetje confronterend zijn voor je, maar ook Millennials beginnen nu toch echt wel wat ouder te worden. De jongste Millennials zijn nu ongeveer 28 jaar oud, maar de oudste Millennials gaan al richting de 50 en zijn nu maar liefst 48 jaar oud. Dat betekent dat die midlifecrisis een beetje op de loer ligt, en de cijfers liegen er niet om: veel Millennials krijgen ermee te maken.

Millennials worden óók ouder

Hoewel het misschien nog een beetje voelt alsof de Millennial het oudere zusje van Generatie Z is, is niets minder waar. Millennials beginnen behoorlijk wat ouder te worden en zijn eigenlijk haast niet meer vergelijkbaar met Generatie Z. Natuurlijk heb je de jongsten onder de Millennials, maar je heb ook de Millennials die een stuk ouder zijn. De eersten hebben namelijk binnen één á twee jaar een Abraham- of Sara-pop in de tuin staan.

Wijsdom komt met de jaren, zeggen ze wel eens. Dat is natuurlijk zo, maar dat is lang niet het enige dat met de jaren komt. Hoe ouder we worden, hoe meer we ons bezig gaan houden met andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan spijt dat je bepaalde dingen helemaal niet hebt gedaan óf nostalgie naar het 'altijd betere vroeger'. Het hebben van deze gedachten en gevoelens is gelukkig heel normaal. Daar dealen we allemaal wel een beetje mee.

Millennials in een midlife crisis

Nu de eerste Millennials richting de 50 gaan, betekent dat ook dat sommigen misschien wel in een midlifecrisis terecht gaan komen of deze zelfs al achter de rug hebt. Wanneer je 50 wordt, kom je eigenlijk voor je gevoel een beetje op de helft van je leven. Of dat ook echt het geval is, is natuurlijk nog maar de vraag. De levensverwachting ligt natuurlijk een stukje lager dan 100, dus eigenlijk ben je er waarschijnlijk al een beetje overheen. Toch geeft 50 gevoelsmatig de helft aan, waardoor je richting die speciale leeftijd ineens anders begint na te denken over je leven. Er poppen ineens allerlei vragen over je leven binnen en de druk om er van te genieten neemt toe – want ja: nu kan het nog!

Millennials blijken uitschieters te zijn als het gaat om een midlifecrisis. In een onderzoek werden 1000 Millennials ondervraagd, en de cijfers liegen er niet om. Een aantal dingen vielen op. Allereerst is de verwachting dat maar liefst de helft van de Millennials te maken krijgt met een midlifecrisis. En daarvan heeft een gedeelte zelfs al te maken gehad met de crisis. Gemiddeld gezien kregen de Millennials tot nu toe te dealen met deze crisis op 34-jarige leeftijd.

Een aantal dingen vallen op als het gaat om de midlifecrisis van Millennials. Veel Millennials denken zeker te weten dat ze hierin terecht zullen komen, maar er liggen wel een aantal problemen op de loer. Zo denkt maar liefst 81% dat ze helemaal geen financiële middelen hebben om deze crisis door te kunnen. Ook meer dan de helft (58%) denkt geen tijd te hebben voor een midlifecrisis.

Zó ervaart de gemiddelde Millennial de midlifecrisis

Iedere generatie gaat door deze periode heen, maar iedere generatie ervaart het op een andere manier. In het onderzoek werd de focus gelegd op de Millennial variant van de crisis en de beleving bleek toch weer een beetje anders. Vaak zijn de ervaringen tijdens de midlifecrisis wel ongeveer hetzelfde. Denk aan gewichtsverlies of juist gewichtstoename, het drinken van meer alcohol, het compleet veranderen van je uiterlijk of het beoefenen van een nieuwe hobby. Deze beleving komt zeker terug in de midlifecrisis van Millennials, maar daarnaast gaan Millennials mentaal ook door een diep dal.

Maar liefst 70% van de Millennials had verwacht op een ander moment in hun leven te zijn. Zo geeft ook ongeveer de helft aan zich een beetje gevangen te voelen in hun eigen leven. Alsof ze zichzelf in de weg zitten in hun eigen leven. Meer dan de helft zegt zich juist ook gevangen te voelen door de omstandigheden waar ze helemaal geen invloed op hebben. Daarnaast speelt ook de mentale gezondheid een grote rol. Ongeveer een derde van de Millennials heeft het idee dat ze belangrijke levensfases niet behaald hebben, omdat de mentale gezondheid het nog niet heeft toegelaten. Mede daardoor heeft de helft het idee dat ze eigen gefaald hebben als volwassene. Shocking, toch?

Zet je angst opzij!

Lees jij dit nu, en ligt de midlifecrisis misschien nog wel op jou te wachten? Dan is de kans groot dat je misschien een beetje bang wordt voor wat je nog te wachten staat. Het vooruitzicht is op zijn zachtst gezegd niet rooskleurig te noemen. Toch moet je je niet nú al laten stoppen door de angsten voor iets wat misschien wel helemaal niet gaat komen. En bedenk je ook: je komt er altijd sterker uit. Mocht je er uiteindelijk toch doorheen gaan, komt er ook een moment waarop je je weer beter gaat voelen. Leef lekker in het nu, geniet van al het mooist wat er op je pad komt en maak je niet te druk over wat er gaat komen. Iedereen beloopt het levenspad op zijn of haar eigen tempo!