elke dag fietsen fem fem

Dit is waarom jij iedere dag een half uur zou moeten fietsen

Body & Mind29 jun 2020, 13:23 doorRedactie
Wist je dat Nederland meer fietsen heeft dan mensen ? Nederland is een echt fietsland en niemand groeit op zonder het leren van fietsen. Vanaf dat je naar de basisschool gaat, leer je, eerst met zijwieltjes, hoe je moet fietsen. Na een tijdje heb je het onder de knie en voel je je als een pauw zo trots. Nu kan je alleen de wijde wereld in en alle plekjes in de buurt ontdekken. Naarmate je ouder wordt, is het nog altijd even fijn om overal met de fiets naartoe te kunnen gaan. Je staat nooit in de file en bent heerlijk in de frisse buitenlucht. Hiernaast zijn er nog meer voordelen van fietsen. Lees daarom snel waarom jij iedere dag een half uur zou moeten fietsen.
elke dag fietsen fem fem

Vet verbranden

In Nederland fietsen we per persoon gemiddeld 888 kilometer per jaar. Niet zo gek ook, want we gebruiken onze stalen ros bijna iedere dag. Voor ons plezier pakken we in het weekend de fiets om er eens lekker tussenuit te gaan, maar ook doordeweeks zijn we onlosmakelijk verbonden met onze fiets . Hij brengt ons immers van A naar B. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel kilocalorieën je verbrandt op zo'n dag? Iedere dag fiets je op en neer naar je werk, naar de supermarkt, naar de sportschool en ga zo maar door. Als je dat optelt, fiets je gemiddeld zo'n 2,5 kilometer per dag bij elkaar. Dit betekent ook dat je eigenlijk onbewust beweegt en hiermee bijna 300 kilocalorieën per dag verbrandt. Dit hangt natuurlijk wel af van je leeftijd, je gewicht, de afstand en de snelheid.

Fietsen houdt ziektes op afstand

Los van het feit dat fietsen gezond is voor je conditie en het direct vet verbrandt, zorgt het er ook voor dat het ziektes op afstand houdt. Diabetes type 2 is (helaas) een veelvoorkomend probleem. Door iedere dag een half uur te fietsen, houd je je energiehuishouding op peil. Je voorkomt namelijk dat overtollig energie wordt omgezet in vet. Vaak hebben mensen met diabetes een hoog insulinegehalte. Door te gaan fietsen, worden de spieren aangewakkerd om deze insuline op te nemen waardoor er minder insuline hoeft worden toegevoerd. Ook houdt fietsen je bloedvaten schoon. Afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd doordat de doorstroming van je bloed beter verloopt na een rondje fietsen. Als laatste helpt het je geest te ontspannen wat chronische stress kan verminderen of zelfs voorkomen.

Positive vibes

Van fietsen worden wij blij. We ontspannen doordat we in de natuur zijn. Het inademen van de frisse buitenlicht zorgt ervoor dat onze geest zich verruimd. Je kan je gedachtes even laten afdwalen (wel opletten natuurlijk) en je kan even helemaal tot rust komen in de prachtige natuur. Ook een rondje fietsen door jouw favoriete stad maakt een mens blij. Je geniet namelijk van alles wat je ziet en staat er veel meer bij stil (figuurlijk) dan wanneer je met je auto over de wegen crosst. Het enige wat we dus nodig hebben, is een fijne en betrouwbare fiets om al onze fietstochtjes mee te maken.