heb ik een burn out

Heb ik een burn-out? Symptomen en behandeling

Body & Mind26 mrt 2022, 12:00 doorRomy Nouwen
Soms kan het allemaal net even te veel worden. Je hebt voor een langdurige tijd veel stress, waardoor je lichaam na een tijdje simpelweg gewoon op is. Hoewel we in deze maatschappij vaak het idee hebben dat we altijd maar door moeten, is het toch belangrijk dat je goed naar je lichaam blijft luisteren. Vraag jij jezelf al langere tijd af: heb ik een burn-out? Lees dan eens verder en kom meer te weten over de bijbehorende symptomen - en behandeling!
heb ik een burn out
Bron: Euphoria

Veel stress

Wanneer je vaak veel stress hebt op werk- maar ook leefgebied, kan het je te veel worden. Het kan op dat moment voelen als aanstellerij, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. We zijn namelijk helemaal niet gemaakt voor grote hoeveelheden stress en te veel werkdruk. Het is dan ook goed om te luisteren naar je eigen lichaam en de signalen erg serieus te nemen. Jij moet immers zelf voor jezelf zorgen.

Heb ik een burn-out?

Het is lastig om precies te zeggen wanneer je een burn-out hebt of niet. Toch zijn er verschillende signalen die er op kunnen duiden dat je niet alleen last hebt van een beetje stress. Aan de volgende signalen kun je herkennen of je last hebt van een burn-out:
  • Je ervaart je werk niet langer als een fijne bezigheid. Het wordt bijvoorbeeld steeds stressvoller of gefrustreerder. Daarnaast kan het zijn dat je wat cynisch wordt over de werkomstandigheden en dat je je langzaam emotioneel afsluit van je collega's.
  • Je hebt last van chronische stress, die overgaat op fysieke klachten als hoofdpijn, misselijkheid of darmproblemen.
  • Je hebt steeds minder energie om je werkzaamheden te verrichten en je voelt je erg moe.
  • Je krijgt steeds minder gedaan, omdat je je slecht kunt concentreren en creativiteit mist.

Behandeling

Het is uiteraard natuurlijk altijd beter om het te voorkomen dan te behandelen. Trek dus altijd op tijd aan de bel als je bepaalde signalen begint te herkennen! Mocht het dan toch al te laat zijn, is het zaak om niet te lang door te gaan op deze manier. Je lichaam probeert je niet voor niets duidelijk te maken dat het op deze manier niet langer door kan gaan. Tijd voor drastische veranderingen dus! Allereerst is het belangrijk om sowieso aan de bel te trekken bij een leidinggevende of de HR-afdeling. Een burn-out ontstaat vaak in een minder goede werksfeer dus het kan nodig zijn om hierin te investeren als bedrijf.
Daarna is het belangrijk om een goede pauze te nemen van je werk en nieuwe gewoontes te gaan creëren. Je kunt bijvoorbeeld werken aan een beter slaapritme of nieuwe gezonde eetgewoontes om je lichaam weer opnieuw energie te geven. Ook kun je kort op vakantie gaan, maar een weekje vakantie lost het probleem zeker niet op! Uiteindelijk moet je voor jezelf een nieuwe weg vinden en jezelf genoeg rust gunnen om weer jezelf te kunnen worden. In enkele gevallen kan het nodig zijn om te stoppen bij je baan en op zoek te gaan naar een nieuwe.