Een
zwangerschap is lang niet altijd voor iedereen rozengeur en maneschijn. Helaas heeft nieuw onderzoek dit wederom bewezen. Bijna een kwart van de vrouwen heeft te maken met depressiviteit na de zwangerschap. Een bijzonder hoog aantal dus.
Zwangerschap en kraamtijd
De zwangerschap en kraamtijd zijn een bewogen tijd. Vanaf het moment dat je die positieve test in je handen hebt, gaat er veel veranderen. Natuurlijk in je eigen lichaam, omdat er een kindje in je buik zit. De hormonen gieren door je lijf en je buik gaat al snel flink groeien. Ook om je heen in je leven gaat er van alles gebeuren. Jij en je partner zijn straks ineens ouders van een klein hummeltje, en dat gaat natuurlijk gepaard met veel verantwoordelijkheid. Er moet van alles geregeld worden. Praktische zaken als een babykamer en geboortekaartjes, maar ook andere dingen als het kiezen van een
babynaam.
Door je zwangerschap heen krijg je te maken met verschillende fases. De
gender reveal en de babyshower. Alles is er zodat jij het zo fijn mogelijk ervaart. Het is immers een bewogen, maar ook echt toffe periode waar je lekker van moet genieten. En dat geldt natuurlijk ook voor de kraamtijd. Je moet herstellen van de bevalling, maar mag ook lekker genieten van je kindje. We gunnen het iedereen dat déze tijd superfijn is, want voor je het weet val je helemaal terug in de realiteit met
weinig slaap én een druk leven.
Mentale gezondheid in gevaar
Je zou denken dat iedere moeder dus van begin tot eind compleet geniet van het hele proces – om het zo maar even te noemen. Toch is dat in veel gevallen eigenlijk helemaal niet zo. Soms hebben vrouwen last van complicaties tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Dan kost dat lichamelijk veel energie. Maar niet alleen lichamelijk kunnen vrouwen last hebben van kwaaltjes. Ook mentaal kan het een zware periode zijn, zo blijk uit onderzoek. Bijna een kwart van de vrouwen moet tijdens de zwangerschap of er na dealen met mentale tegenslagen.
Voor het eerst is er onderzoek uitgevoerd die dieper in gaat op de mentale gezondheid van vrouwen rondom de zwangerschap. Ruim 1200 vrouwen vulden vragenlijsten in binnen twee jaar na hun zwangerschap, en de resultaten waren keihard. Een kwart van de vrouwen heeft te kampen gehad met angstklachten en een vijfde met depressieve gevoelens. En deze klachten en gevoelens gingen in veel gevallen niet binnen een aantal weken over.
Taboe doorbreken
Zoals we net al even vertelden, is dit dus één van de eerste keren dat dit onderwerp onder de loep werd genomen. Jarenlang werd aangenomen dat een deel van de vrouwen tegen mentale klachten aanloopt tijdens en na de zwangerschap, maar echt harde cijfers konden er eerder niet aan gekoppeld worden. Dat is dan ook meteen de reden dat er maar weinig over werd gesproken. Enne, dat heeft natuurlijk ook invloed gehad op de vrouwen die met mentale klachten rondliepen tijdens en na hun zwangerschap.
Het is goed dat er eindelijk aandacht is voor de mentale gezondheid van zwangere vrouwen. We hopen dat deze uitkomsten er voor zullen zorgen dat meer vrouwen zich gehoord voelen als ze in deze situatie zitten. We hebben nog een weg te gaan, maar de eerste stappen zijn gezet.