eenzaamheid

Heftig: dit is hoe veel Nederlanders last hebben van eenzaamheid

Body & Mind08 feb , 17:00 doorRomy Nouwen
Steeds meer Nederlanders ervaren een sterk gevoel van eenzaamheid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). Voornamelijk jongere mensen geven aan zich steeds vaker eenzaam te voelen. Een zorgelijke ontwikkeling als je het ons vraagt.

Toename eenzaamheid

Eenzaamheid is altijd al aanwezig geweest, maar uit de meest recente onderzoeken van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat de cijfers blijven stijgen. Voornamelijk de afgelopen jaren, sinds de start van de coronacrisis, hebben impact gemaakt op hoe we ons voelen. Voordat we te maken kregen met de pandemie in 2019 voelden één op de elf mensen zich erg eenzaam. Nu, vijf jaar later, stijgt dat aantal naar één op de negen. Dat is nogal een toename!
De coronacrisis is voor velen een lange zware periode geweest. We werden gedwongen ons sociaal leven op een laag pitje te zetten door alle maatregelen. Daardoor werd de wereld voor iedereen een stukje kleiner. Toch hebben we die maatregelen inmiddels achter ons gelaten en blijft het aantal stijgen. Wat daar de verklaring voor is, is nog onbekend.

Onderscheid 

In het onderzoek werd er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten eenzaamheid. Zo heb je namelijk emotionele eenzaamheid. Als je dit ervaart, heb je zelf behoefte aan diepere connecties met mensen om je heen. Het probleem is dan niet zo zeer dat je geen mensen om je heen hebt, maar gewoon dat je nooit de diepte in gaat.
Verder heb je ook sociale eenzaamheid. Als je dit ervaart, heb je juist wel ook aan meer sociale contacten. Je mist dan mensen om je heen waar je dingen mee kunt ondernemen en waar je mee kunt afspreken.

Jonge mensen

Voornamelijk jonge mensen kampen met eenzame gevoelens, blijkt uit het onderzoek. Toch hebben we het dan niet over sociale eenzaamheid, want jongeren hebben vaak dankzij school en sport wel veel mensen om zich heen waarmee ze afspreken. Toch missen veel jongeren wel een diepere connectie. Ze hebben geen mensen om zich heen met wie ze een hechte band hebben.
Uiteraard is er ook veel sociale onzekerheid in Nederland. Mensen tussen de 35 en 45 jaar zijn voornamelijk juist op zoek naar meer sociale contacten. Zij hebben wel een aantal hele goede vrienden met wie ze op een dieper level connecten, maar daar blijft het wel een beetje bij.
Ook hele oude mensen zijn vaak een stukje eenzamer. Wanneer je ouder wordt, ga je steeds meer vrienden en familie om je heen verliezen en dat hakt erin. Heb jij nog een opa of oma? Dan is dit jouw reminder om weer eens op bezoek te gaan! Een win-win: voor jou en voor hen een extra sociaal contact.