ontwerp zonder titel 79 34

Medicatie innemen: dit gebeurt er als je dit met frisdrank of koffie doet

Body & Mind19 nov 2023, 12:45 doorRomy Nouwen
Als het op medicatie of pijnstillers aankomt, geven veel mensen er de voorkeur aan om ze in te nemen met een drankje. Hoewel men altijd zegt dat water de beste keuze is, blijkt dit in de praktijk vaak niet uitgevoerd te worden. Maar is dit eigenlijk schadelijk of kan het gewoon? Geen zorgen, wij vertellen je alles wat je moet weten over het innemen van medicatie en geven tips voor de beste manier om dit te doen.
ontwerp zonder titel 79 34

Medicatie innemen

In de bijsluiter van medicatie staat vaak keurig beschreven dat je je medicijnen met water moet innemen. Maar hé, af en toe zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Soms moeten ze bijvoorbeeld worden ingenomen met melk, maar over het algemeen is water toch wel de meest gebruikelijke methode. Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat mensen deze instructies gewoon negeren. Ach ja, soms is het gewoon even verleidelijker om die cola te pakken die al klaarstaat, of om snel een kopje koffie te nemen, omdat je die net hebt gezet. Maar laten we eerlijk zijn: water is echt beter voor je! Dus laten we proberen ons aan de voorgeschreven methode te houden, tenzij je natuurlijk zin hebt in een bruisend feestje in je maag of een extra shot cafeïne!

Andere dranken

Uit onderzoek is gebleken dat een heleboel mensen toch liever naar iets anders dan water grijpen om hun medicijnen in te nemen. Maar hé, of dat nou zo'n slim idee is, daar kunnen we nog over discussiëren. Het schijnt namelijk niet echt handig te zijn om lukraak allerlei andere drankjes te gebruiken bij het innemen van medicatie. Dat komt doordat de stoffen in die drankjes invloed kunnen hebben op de werking van je medicijnen. Laten we eens kijken naar de meestgebruikte drankjes en hoe ze zich gedragen met onze pillen en capsules.

Koffie, melk en alcohol

Het innemen van medicatie met melk kan in sommige gevallen dus zeker wel kwaad. Vooral wanneer het om antibiotica gaat, moet je een beetje oppassen. Melk kan de werking van sommige antibiotica namelijk ongedaan maken, waardoor de antibiotica niet kan doen wat het moet doen. Hierdoor loop je langer door met je klachten en dat is het laatste dat je wil. Verder is het innemen van medicatie met koffie ook niet verstandig vanwege de cafeïne die er in koffie zit. Dit geldt overigens ook voor sommige theesoorten. Voornamelijk bij hartmedicatie, pijnstillers, bloeddrukverlagers, diabetes-, astma en maagmedicatie kan dit zorgen voor vervelende bijwerkingen. Tot slot kan ook alcohol kwaad bij het innemen van medicatie. Alcohol versterkt namelijk sommige medicatie en dat is niet altijd wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Water!

Natuurlijk hangt het af van het type medicatie dat je inneemt, maar water blijft altijd de beste optie. Helemaal niets gebruiken is namelijk ook niet verstandig, want dat kan weer gevolgen hebben voor je maag. Het beste is dus een lekker groot glas water dat je helemaal opdrinkt als je je medicatie neemt. Enne, gelukkig is water bijna altijd in de buurt! Dus geen excuses om je medicatie niet met water te nemen.
By the way , drankjes zijn niet de enige boosdoeners die invloed kunnen hebben op je medicatie. Wist je namelijk dat bepaalde voedingsmiddelen ook stiekem wat te zeggen hebben? Ja hoor, ze kunnen zich er zomaar mee bemoeien! Zo kan deze vrucht invloed hebben op de werking van je pil.